Адв. Анатоли Казаков е официален арбитър на Арбитражния съд към БТПП в региона

Време за прочитане: < 1 мин.

Във връзка с разширяването на дейността на Арбитражния съд към БТПП, в Русенска търговско-индустриална камара вече ще има възможност за разрешаване на възникнали спорове между търговските дружества от региона.

Днес в Конферентната зала на РТИК бе представена новосъздалата се възможност за разрешаване на търговски спорове между компаниите в гр. Русе, а именно чрез регионалното звено на Арбитражен съд при БТПП. Информацията бе представена от изпълнителния директор на РТИК Милен Добрев и лицензираният арбитър към БТПП адв. Анатоли Казаков.

Потенциалните търговски спорове ще се водят именно в конферентната зала на РТИК, която позволява присъствието на голям брой заинтересовани лица, както и техническо обезпечение, чрез което дистанционно могат да се включват вещи лица или други заинтересовани страни.

Адв. Казаков обясни, че арбитражните процеси са много по-гъвкави от традиционните съдилища, давайки множество възможности за бързо и ефективно разрешаване на всякакви търговски спорове. Тъй като арбитражната опция се вписва в договорните отношения между страните, те се отнасят с по-голямо доверие към процеса и в повечето случаи, след приключване на делото, могат да запазят добрите си бизнес отношения.

Друго предимство на арбитражния процес е, че е със значително по-ниски такси и странични разходи, липсва тромавостта при различните инстанции на съдилищата, което за по-малките компании е огромно предимство, тъй като не се налага да „влачат“ дела с години. За пример, едно арбитражно дело може да приключи за 3 до 6 месеца. Освен това страните могат да договорят свои собствени правила при воденето на процеса, включително да запазят пълна конфиденциалност.

Адв. Казаков коментира още, че не е задължително арбитражната клауза да е залегнала в първоначалния търговски договор между страните, а такова споразумение може да се сключи на по-късен етап, дори непосредствено преди започване на арбитражната процедура.

Сподели:

Още новини от деня