Държавна опера - Русе представя премиерата на "Принцесата и свинаря" на 26 октомври

Аделаида Якимова – Фурнаджиева: За първи път правя мюзикъл

Признавам, че за първи път правя мюзикъл и съм благодарна на ситуацията и на ръководството, че ми възложи тази много сложна задача, защото мюзикълът е един тотален театър. В него няма превес нито музиката, нито говора, нито танца. Всичко е в една симбиоза, в една синкретичност. Точно тази приказка е с либрето на Дядо Пънч по Андерсен, а знаете, че Андерсен цял живот пише за възрастни, сподели режисьорът Аделаида Якимова – Фурнаджиева днес по повод премиерата на мюзикъла „Принцесата и свинарят“, която ще се състои на 29 октомври от 19 в зала „Филхармония“.

Едно много сериозно либрето, а всяка дума има поне по 3 – 4 значения и ние се постарахме с всички млади хора, които са озарени в своята работа, добави тя. Неслучайно не е обявен състав и за премиерата на 29-и. Оказа се, че те са работили много здраво и са се получили два много равностойни състава.

Този спектакъл е много навременен, защото основната му идея е това, че в днешно време, а и не само, хората предпочитат изкуственото пред естественото. Живеем в изключително изкуствен свят. Предпочитаме изкуствените рози пред истинските. Предпочитаме изкуствените храни пред истинските. Предпочитаме да си говорим през компютъра и през телефона и да не се гледаме в очите. Това ще бъде основната тема, която ще се опитаме да представим, каза още г-жа Якимова – Фурнаджиева.

Двата плаката за мюзикъла също говорят за това. Единият е насочен към детската публика, а другият е по – философски както замисъл.

Спектакълът може да представи съпътстваща образователна програма към Операта за млади хора, а може би за деца и техните родители.

Надеждата и е спектакълът да има по – дълъг живот, защото има нужда от него.

Тя коментира, чe през 2021 -а се навършват 40 години откакто тя е на сцена – дали като певица или като режисьор. 15 от тях тя е режисьор.

Преди 40 години първият спектакъл, в който е участвала на софийска сцена е бил „Сън в лятна нощ“. Първият сериозен спектакъл, който е направила като режисьор отново е бил обвързан със съня и със символиката на всичко, което носи той. Държавна опера – Русе получи „Кристална лира“ за „Нос“ на Шостакович. Тя отново бе подчинена на съня и на символите като философски понятия.

Сподели: