Административният ръководител на ОП – Русе Георги Георгиев: Изключително тежко криминално престъпление против личността

Изключително тежко криминално престъпление против личността. За съжаление, не е първо на територията на град Русе, което придобива известност в цялата страна. Пореден случай, но по – характерен от предишните затова, че става въпрос на висока степен на организираност в действията на двама извършители на криминално престъпление, каза днес административният ръководител на Окръжна прокуратура – Русе Георги Георгиев. /на снимката днес/ във връзка със случая на отвличането и убийството на Еранухи Ованес Пехливанян.

Поради тези специфики на случая и разследването по него, по лично разпореждане на главния прокурор, този случай, освен от Окръжна прокуратура – Русе, ще бъде под наблюдението и на Върховната касационна прокуратура, където прокурори с много голям професионален опит ще са ангажирани и ще помагат в работата.

Георги Георгиев оповести фактите по случая.

На 14 януари 2022 година в ОД на МВР – Русе постъпва сигнал за това, че Еранухи Ованес Пехливанян, родена през 1965 година, от няколко дни е в неизвестност и близките и нямат връзка с нея. Незабавно в дирекцията е образувано досъдебно производство и е възложено разследването на старши разследващи полицаи. Цялото ръководство на дирекцията е ангажирано с този случай. Цялото ръководство и на Окръжна прокуратура – Русе бе на разположение. Така се случи, че в рамките на почивните дни /събота и неделя/ бяха извършени множество следствени действия, които доведоха до задържането в понеделник на двамата извършители на това престъпление. В резултат на работата на полицията са събрани множество доказателства, довели до повдигане на обвинение срещу двете задържани лица. Обвиненията са за отвличане, грабеж на пари в големи размери и умишлено убийство на отвлеченото лице с цел прикриване на тези две престъпления.

Информацията бе оповестена днес, защото разследващите органи са разчитали, че тя ще остане служебна и няма да бъде широко известна. Целта е била да се извършат най – важните следствени действия, които да дадат възможност днес да се съобщи какво се е случило и да има нужната степен на увереност за това, че освен отвличане и грабеж, е разкрито и убийството на похитената жена. Едва късно снощи, при извършени огледи, са намерени части от тялото на жената, което позволява да се констатира по несъмнен начин, че е несъвместимо с живота, това което е открито, тоест че е настъпила смъртта.

До момента се знае следното.

На 11 януари 2022 година /вторник/ Еранухи Пехливанян е била похитена от двамата извършители на престъплението. Те са я следили повече от месец. Установили са навиците от ежедневието и и са знаели, че разполага с финансови възможности и има практика да носи в себе си големи суми пари в брой. Така е било и на 11 януари. Привечер тя е излязла от една от аптеките, които стопанисва, и е носила в себе си 20 000 лева. Била е сама и се е насочила към автомобила си, който е бил паркиран на обществен паркинг в близост до сградата на НАП. Там е била пресрещната от извършителите на престъплението. Единият от тях е бил облечен в униформа, на която са поставени обозначителни знаци на полицията. Представил се е като служител на полицията и е поискал личната карта на жертвата, за да извърши мнима проверка. След това е влязъл в нейния автомобил и е определял посоката на движение на колата. Другият извършител се е движил с друг автомобил след тях. По време на движението на жертвата са поставени белезници на ръцете, с които е ограничено движението и. В близост до мястото, по разпореждане на единия от извършителите, движението на автомобила е преустановено, след което тя е преместена от нейната кола в колата на втория извършител, която се е движела след тях. Сумата от 20 000 лева, която е носела със себе си, е била отнета. Двамата извършители са разбрали, че освен парите в брой, които носи в себе си, тя съхранява големи суми пари в брой в различни валути и в дома си. Затова се е стигнало дотам, че след отвличането и, е била отведена до жилището, откъдето са отнети и останалите пари – сумата около 45 000 лева в банкноти от лева и евро. След като са отнети и тези пари, двамата извършители са решили да извършат умишлено убийство, чрез което да прикрият отвличането и грабежа на парите. Това, което по техни думи ги е притеснило, е, че жертвата на престъплението е имала възможност да ги види отблизо продължително време, включително и в осветената част от жилището си, да чуе гласовете им, да види и автомобила ,в който е преместена и превозена до жилището. В резултат на всичко това, и за да прикрият тези следи и да осуетят възможността да бъдат посочени, разпознати и впоследствие задържани, двамата извършители са решили да я умъртвят. Сторили са това, като са я отвели с тяхната кола в покрайнините на град Русе, в близост до река Русенски Лом, където са я умъртвили чрез удушаване. На следващия ден, за да прикрият следите от това престъпление, са разчленили трупа и частите от него са изхвърлили в покрайнините на едно от селата на около тридесетина километра от Русе в река Русенски Лом.

Благодарение на тази информация, в късните часове на вчерашния ден е извършено претърсване в района. С помощта на водолазни екипи е обходено мястото, което е посочено от обвиняемите, че са изхвърлени частите от трупа, и действително там са намерени част от тях. Понастоящем претърсването в този район на река Русенски Лом продължава и днес в светлата част на деня. Това са фактите, които могат да се съобщят към момента. Те са в основата на събраните доказателства. След анализа им са повдигнати обвинения на всеки един за трите престъпления.

Единият от обвиняемите бе разпитан вчера и от прокурори, и от разследващия служител на МВР пред съдия от Окръжен съд – Русе. Обясненията му са протоколирани по надлежния ред. Той съобщи и къде са местата, където Еранухи Пехливанян е била умъртвена и впоследствие частите от тялото и са били изхвърлени в реката. След проверка на тези негови обяснения са намерени в късните часове снощи и тези части от тялото.

С постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Русе двамата обвиняеми са задържани под стража за срок от 72 часа и в рамките на срока ще се поиска от Окръжния съд в Русе вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Сподели: