"Азбука за малките" в Детски отдел

„Азбука за малките“ в Детски отдел

Време за прочитане: < 1 мин.

В Детски отдел на библиотеката имате шанса да разгледате изложба посветена на българския буквар и неговата 200 годишнина. В 9 плаката са изложени илюстрации от една от най-красивите детски книги на художника Александър Божинов „Азбука за малките“ от 1921 г.

Изложбата е във връзка с книгата „Българският буквар. 200 години в първи клас” на Александър Стайков и Свобода Цекова.

Това издание събира по уникален начин най-интересните български буквари от 1824 до 2014 г. Освен върху текстовете на именити български писатели авторите Антон Стайков и Свобода Цекова насочват вниманието върху илюстрациите на над 50 емблематични за българското изкуство художници, от които може да се научи много за живота на българските деца. За подготовката на уникалното издание авторите са открили и описали 130 буквара, издадени през последните два века, с повече от 340 преиздания.

Антон Стайков е художник, есеист, изследовател на визуалното, илюстрацията и масовата култура, автор на „Кратка история на българския комикс“ (2013). Като заместник-председател в Съюза на българските художници той отговаря за изложбената дейност на „Шипка“ 6. Куратор е на пътуващата изложба с илюстрации към детски книги „Радост, тъга и надежда“. През 2014 г. получава националната награда „Христо Г. Данов“ и специалната награда на СБХ „Александър Денков“ за „Кратка история на българския комикс“.

Свобода Цекова е художник и графичен дизайнер. Илюстратор на книгите „Чудна азбука“ (2012) и „Аз съм в първи клас“ (2013). 

Изложбата е представена от управителя на книжарница и издателство Pi Books гр. Варна, Петя Михайлова и е осъществена по проект…

Изложбата може да бъде разгледана до 05.11.2021 г.  в Детски отдел “Библиотечко” 

Сподели:

Още новини от деня