Приключи инициативата "Селфи с картина" на Художествена галерия – Русе

Активна дейност на РХГ – Русе въпреки пандемията

Време за прочитане: 2 мин.

Изправени пред предизвикателството COVID-19 и всички негативни последици от необратимо настъпилата криза в международен, национален и локален мащаб, културните институти (Регионален исторически музей, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Русенска художествена галерия), които през годините поддържат устойчиво висок публичен рейтинг и качество на културния продукт, бяха провокирани да търсят алтернативни методи за упражняване на своята дейност. Извънредните мерки, въведени от Министерството на здравеопазването, касаещи затварянето на националните граници и входовете на градовете, както и забраните и ограниченията за допускане на посетители и организиране на събития от масов характер, сериозно застрашиха нормалното функциониране на културния сектор. Той бе принуден временно да затвори врати и така да загуби значителна част от своя актив от регулярни физически посетители и финансов приход, което ощети както самите организации и артисти, така и културния живот като цяло.

Докато вратите на галерията са затворени, екипът предприема мерки за осигуряване на онлайн достъп до произведенията от своя фонд чрез редица инициативи. По този начин произведения от галерийния фонд са достъпни освен на уебсайта и фейсбук страницата, така и в YouTube канала на галерията.


През 2019/2020 г. Художествената галерия в Русе печели финансиране за изпълнение на проекти на обща стойност 11 086 лв. Проектите се реализират по общински и национални програми в областта на музейнотот дело, изобразителното изкуство и културата, като от Министерството на културата получава финансиране за изработка на художествени витрини и популяризиране на визуалното изкуство, а по Програма „Култура“ на Община Русе реализират изложба „Резонанс“ на млади русенски автори, творбите, от която даряват на УМБАЛ „Канев“.


Във фонда на галерията за периода 2019/2020 г. са постъпили 64 фондови единици (46 дарения и 18 откупки) в отделите „Живопис”, „Графика”, „Скулптура“, „Съвременно изкуство и фотография“. Общо за отчетния период са организирани 34 изложби, от които: 13 с материали от фонда на галерията в ХГ – Русе и гостуващи в други галерии в страната; 21 самостоятелни и колективни изложби на автори от страната и чужбина, и с материали от други галерии и музеи, сред които „Багри от Долината“ (фонд на ХГ – Казанлък); „Индия Ала Прима II” (с подкрепата на фондация „IWS България”, Индологическа фондация „Изток – Запад” и „The Perch”); „Samsara“ – Зюхтю Калит (скулптура) и Евгений Петров (живопис), „Изкуството на вълната“ (организатори Труйкарт Евентс и Дан Тудор Труйка, Румъния); „Паралели“. Съвременна българска и италианска графика“ (организатор Лучано Россетто – Президент на l’Associazione Nazionale Incisori Contemporanei).

Сподели:

Още новини от деня