197 548 жители на Русенска област са преброени

Активността при електронното преброяване в областта, община Русе и град Русе е над средната за страната

Време за прочитане: 2 мин.

Активността при националното електронно преброяване на населението в областта, община Русе и град Русе е над средната за страната. Тя възлиза на 27,1 %. По данни на Териториалното бюро на Националния статистически институт към 6 часа тази сутрин Област Русе заема на четвърто място след Габрово в България по брой граждани, включили се в преброяването – 28,8 %. В Община Русе вече са се преброили 55 382 жители при население към 31 декември 2020 година от 153 833 жители или общо 36 %. В самия град Русе вече са преброени 52 368 граждани при население от 135 440 жители към 31 декември 2020 година, тоест 38,7 %.

Електронното преброяване продължава до 30 септември. Напомняме, че чрез електронната система можете да се преброите само от български IP адрес. Ако по някаква причина в момента сте в чужбина, помолете близките си в България да ви преброят.

25 306 са преброените жилища като цяло до момента в Русенска област. Те се обитават от 27 206 домакинства, а общият брой на обхванатите при преброяването граждани вече е 61 168 /без временно присъстващите/. Най – много са преброени досега в град Русе – 21 866 жилища, 23 345 домакинства, състоящи се от 52 368 лица. 24 506 от тях са преброените мъже.

От няколко дни обходи на районите си в Русенска област извършват и преброителите.

Как да сте сигурни, че човекът, който звъни на вратата Ви, е преброител?

Първо – преброителят задължително трябва да се представи и покаже своята служебна карта, на която има негова снимка, трите имена и идентификационен номер, даден от НСИ.

Второ – преброителят трябва да Ви уведоми ясно за целта на преброяването и да Ви представи преброителна карта, на гърба на която има писмо от председателя на НСИ, в което са описани целите на преброяването.

Трето – Ако изпитвате съмнение относно легитимността на преброителя,  можете да позвъните на *2021, където да продиктувате имената и служебния номер на преброителя. Операторите ще извършат проверка и ще потвърдят дали преброителят във Вашия участък се казва така.

Четвърто – Всеки преброител има синя маска, на която е изписано „Преброяване 2021“.

Всички преброители са преминали предварителна проверка за чисто съдебно минало, навършили са 18 години и имат минимум средно образование. От вчера те започнаха обхода на разпределените им участъци в цялата страна. Преброителите ще преброяват само хората, които не са се преброили вече електронно или не желаят да го направят онлайн сами.

Сподели:

Още новини от деня