ДТ "Сава Огнянов" - Русе представя премиерата на "Балканска сватба"

Актьори с лъскави костюми по чехли играят в „Балканска сватба“ в Русе

Време за прочитане: < 1 мин.

Русенският театър ще представи премиерно трагикомедията „Балканска сватба“ на 24 февруари /сряда/ в Доходното здание в града. Това е спектакъл на контрастите, на опита за излитане със закърнели криле и опустошаващото приземяване, каза режисьорът на спектакъла Ивайло Ненов, който е и съавтор на текста.

По думите му „Балканска сватба“ представя тънкия баланс между емоционалност и интелигентност, а когато той се наруши, се стига до големи грешки. Публиката ще види в спектакъла етапи от една сватба – от посрещането на гостите до изпращането им. Общата картина, създадена от екипа, е ярка, символна, наситена с метафори.
Сценографията е дело на Теодор Киряков. Изграден е въртящ се подиум, а декорите по време на представлението се разпадат.

„Част от сценографията са красивите лъскави костюми с пазарските чехли, което е патент по нашите ширини. Те са само намигване за товара, който ни държи като заложници на миналото“, обяснява Ненов.

По думите му амбалажната хартия с надпис „Чупливо“, в което е „завито“ сватбеното тържество, го пази от проникване на всякакви нормализиращи нравите въздействия. Рушащите се декори са лек намек за отдавна разпадналата се душевност.

Съавтор на текста е Ваня Георгиева, музиката е на Пламен Мирчев-Мирона, а хореографията е дело на Александър Манджуков.

Участват русенските артисти Венцислав Петков, Ивайло Спасимиров, Йовко Кънев, Кристиана Ценкова, Любомир Кънев, Мариана Крумова, Тони Тончева, Кадри Хабил и гост-актьорът Христо Пъдев.

/Източник – БТА/

Сподели:

Още новини от деня