Актьорът Огнян Жеков празнува седемдесета годишнина днес

Актьорът Огнян Жеков  е роден на 4 септември 1951 г. в Русе. Средното си образование получава в СОУ „Христо Ботев“ /1967-1970/. През 1976 г. завършва Русенския университет „А.Кънчев“, специалност „Технология на машиностроенето и металите“. Изцяло се отдава на актьорското изкуство: завършва НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ през 1984 г. Бил е актьор в Сливенския театър /1976-1979/ и Русенския драматичен театър /1980-2009/. Изпълнявал е и редица ръководни длъжности в областта на културата: заместник – директор на Русенския драматичен театър, на Разградския драматичен театър, на Русенската опера. В периода 2009 – 2016 г. е главен специалист във Военен клуб – Русе.

Огнян Жеков не е от актьорите, чието име неотменно фигурира  като изпълнител на централни роли, нито е от тези, които обявяват за звезда, за велик. Той е от групата артисти, които съдбата е отредила да бъдат достойни партньори на знаменитите личности, да бъдат изпълнители на по-малките роли, но достатъчно  значими и важни в общото звучене на спектакъла. И тази предопределеност Огнян Жеков винаги е изпълнявал с много всеодайност и майсторство в дългогодишния си път на актьор от Русенския драматичен театър. За него важи сентенцията на К. С. Станиславски: „Няма  малки и големи роли, има малки и големи артисти“.

 През 1976 г. завършва Русенския университет, специалност „Технология на машиностроенето и металите“, но още като студент се „запалва“ по театралното изкуство: по това време театрален състав там води известният актьор Константин Димчев-Диди, а пантомима – актьорът Ангел Ангелов. Същата  година получава покана от директора на Сливенския театър Емил Кьостебеков и известния режисьор Любен Гройс да постъпи като актьор в създадения за първи път в България пантомимичен състав. Заедно с Огнян Жеков тръгва и актрисата Мария Неделчева, която е също русенка. И така, вместо като инженер, започва пътят му на актьор. Междувременно през периода 1980-1984 г. завършва специалността „Актьорско майсторство за драматичен театър“ на НАТФИЗ “Кр.Сарафов“, в класа на режисьора доц. Гертруда Луканова.

С Мария Неделчева в пиесата „Пигмалион“

В театъра на родния си град Огнян Жеков постъпва през 1980 г. и в неговия състав, с известни кратки прекъсвания, неотменно е до 2009 г. С времето той се утвърди като актьор, който притежава умението да изгражда остро-характерни персонажи – такива, които се запомнят трайно благодарение на майсторството на Жеков с няколко щриха да разкрие  характера на тези герои. Надделява в тях смешният, карикатурен, сатирично-изобличителен тон на изграждането им. В пресъздаването им актьорът винаги е влагал силна разобличителна сила: Кастроне от „Волпоне“ на Б.Джонсън, Бубев от „Милионерът“ на Й. Йовков,  Тодор от „Живот и здраве“ и Ставри от „Вечният април“ на К.Донев, Каракалпаков от „Двубой“ на Ив.Вазов, Пържени яйца от „Женитба“ на Гогол, Миладин от „Съмнително лице“ на Бр.Нушич и др. В  изграждането им Огнян Жеков прояви отлично владеене на изразни средства като гротеската, пародията, карикатурния щрих. И тъкмо с използването им той се превърна в актьор, майстор на остро-характерния персонаж – факт, който му отреди самобитно място в групата на русенските артисти. За такива казваме, че те за кратко време просто „изстрелват“ ролята си.

Спомням си и драматични образи, които той изигра – Леон от „Хора с куфари“ на Х.Левин, Наместникът от „Железният светилник“ на Д.Талев, 46 от „Предопределените“ на Ел.Канети.

Огнян Жеков обичаше да участва и в детски представления и поставяха ли се в репертоара винаги вземаше участие в тях. Години наред той беше неотменният Дядо Коледа/а преди и дядо Мраз/, в спектакли на театъра или на новогодишни празненства в града. Умееше в детските представления да общува, да забавлява, да бъде интересен като персонаж и затова  детската аудитория истински се забавляваше с неговите герои.

С Емил Кьостебеков и Мария Неделчева

Огнян Жеков е една неспокойна творческа натура, която не се задоволи да се „затвори“ само в сферата на актьорското изкуство.  В Русенския театър беше една от личностите, която винаги гласно и открито  изразяваше своето мнение по редица творчески и организационни въпроси в ежедневието на театъра. Това понякога му създаваше и драматични ситуации. В основата на неговите позиции винаги е било веруюто за запазване на творческото достойнство и паметта за славните традиции на Русенския театър. 

Това неспокойствие на характера му го отведе в изпълнение на редица ръководни длъжности, които той е заемал в своя житейски път. На два пъти е бил заместник-директор на Русенския театър/1992-1994, 1996-1998/, на Разградския театър/1988-1992/, консултант по управлението в Операта/2016/ . От 2009 до 2016 г. работи като главен специалист във Военния клуб на Русе /към Министерството на отбраната/, където направи определено много за въздигане обществената роля на този институт в града не само по линията на военната му структура, но и като оформяне на културно средище за редица прояви на изкуствата. През 1993-1994 г. завършва в Русенския университет и двегодишна магистратура по „Бизнес и мениджмънт“. Като създател на „Европейски културен център-Русе“  той организира редица конкурси, изложби, форуми и презентации, осъществени по проекти на национални и европейски  програми .

Актьорът Огнян Жеков присъстваше в културния живот на града със самобитността на актьорското си изкуство – едно присъствие достатъчно забележимо и представително в биографията на Русенския театър. Но неговата житейска биография е изпълнена и с достатъчно епизоди, които разкриват неспокойствието на неговата натура като личност, имаща свои граждански позиции по проблемите на времето ни. Затова в дните, когато отбелязваме неговата 70-годишнина, нека му пожелаем здраве, житейско и творческо дълголетие!

/Автор – Крум Гергицов/

Сподели: