Албена Павлова: Господин министър на околната среда и водите, сложете край на това безумие в Русе!

Родената в Русе актриса Албена Павлова апелира екоминистерството да се намеси и да разреши проблемите със замърсяването на въздуха в града. В кратко, но силно емоционално видеообръщение, любимката на българската публика припомня сагата с отровния въздух в Русе, която датира още социализма, но продължава особено остро и днес.

Здравейте господин министър на околната среда и водите,

Казвам се Албена Павлова. Имала съм големия късмет да се родя в най-красивия български град – Русе и лошия късмет да расна в него във време когато всички русенци бяхме подложени на геноцид. Всяка нощ русенци се събуждаха със сълзящи очи и с кашлица, обгазени от румънско предприятие. Тогава казвахме, че сме жертва на българо-румънската дружба. С ужас научавам, че в момента всички мои съграждани, децата на моята сестра, са подложени на същото. Този път обаче не можем да обвиним румънски предприятия. В този случай геноцидът над русенци, се извършва от русенци. Много ви моля, господин министър на околната среда и водите, срещнете се с моите съграждани!

Заради държавническо неглижиране в моя роден град Русе първо изчезнаха сградите, след това започнаха малко по малко да се топят семействата. Много русенски семейства се изнесоха от нашия град, не защото не им харесваше живота им и не харесват града, в който живеят, а защото им беше непосилно да гледат децата си едно след друго разболяващи се от астма и други белодробни заболявания. Много ви моля срещнете със сегашните родители, със сегашните деца, за да сложите край на това безумие. Безкрайно много разчитам, че мисълта ви за нас, грижата ви за нас не се изчерпва само с предизборна агитация. Сложете край на това безумие!

Албена Павлова, завинаги русенка

Албена Павлова е родена на 7 август 1966 година в град Русе. През 1984 г. завършва със златен медал Руска езикова гимназия „Максим Горки“ в родния ѝ град.

Сподели: