Александър Малчев балет

Александър Малчев: Идеята за балета „Калиопа“ е отколешна, почти на 40 години

„Идеята за балета „Калиопа“ е отколешна, почти на 40 години. След като направихме едноактния балет “”Елена от Пристис” с хореографа Стоян Георгиев, той ми каза: “Тъкмо сме започнали, нека направим сега и Калиопа”. Тогава все още танцувах в Русенска опера. Аз обаче бях неуверен, поради факта, че Емил Табаков, автора на музиката, замина да учи в София, а на мен ми предстоеше операция заради травма.

По него време директорът на БНТ Иван Славков направи преглед на музикалните предавания, създадени както в София, така и от Регионалните центрове. И още тогава някой ми подсказа да чуя увертюрата на Прокофиев “Хамлет”. Захванах се и измислих сценарий за балетна миниатюра, която да участва в този преглед. И така РТВЦ Русе грабна златния медал в надпреварата.

Бяхме забравили за Калиопа по него време…После със Стоян Георгиев направихме “Ян Бибиян” по музика на Атанас Косев. Един ден преди няколко години хореографката Силвия Томова ми се обади и ме помоли да дойда, и да ѝ помогна именно за работата по този балет. Тя обаче ми сподели, че ѝ е скучно в Русе и аз я заведох да разгледа музея на градския бит в нашия град, както русенци го наричат “Къщата на Калиопа”. Силвия буквално беше запленена! Тогава и тя подхвърли, че е време да напиша балет за тази легендарна русенка.

Три месеца рових и търсих материали и когато всичко узря, буквално за три дена написах сценария. След това го изпратих на моя приятел Антон Дончев, царство му небесно, който беше председател на “Сдружение завинаги”, което все още функционира… Именно чрез него се финализира процеса по създаване на сценографията.

🎼 Моят приятел Емил Табаков малко се дърпаше в началото, но дойде Ковид пандемията и му остана много свободно време, в което той се зае да напише музиката за балета.

Тогава турското посолство в България и посланичката Н.Пр. Айлин Секизкьок се заинтересуваха от нашата работа. След първата ни среща в резиденцията аз разказах сценария и ние с Емил Табаков разбрахме, че тя има интерес и дори ни предложи Световната премиера на Калиопа да се случи в Анкара или в Истанбул.

Естествено ние с Емил като стари русчуклии държахме това да стане в Русе. За съжаление точно на 25 март, в деня на премиерата Н.Пр. Айлин Секизкьок трябва да напусне България и няма да може да гледа спектакъла.

По него време обаче, разбрах от нея, че Мидхат паша е на почит в Турция толкова, колкото и Мустафа Кемал Ататюрк, чиято голяма любов както знаем, също е била българка.

🎼 Емил Табаков написа музиката на три части, които изпращахме периодично в посолството.

И така стигнахме до спектакъл, след концертното изпълнение миналата година на Мартенски музикални дни, което ме прави много щастлив!

Радвам се, че световно име като хореографа Константин Уралски поставя “Калиопа”. И последните уточнения с него с общи усилия ще бъдат направени в процеса на работа в оставащите дни до премиерния спектакъл.

Нека ни е на добър час”, сподели либретистът на предстоящата световна премиера на балета “Калиопа” Александър Малчев.

Заповядайте на 25 март от 19 часа в Доходно здание, за да преживеете една докосваща история за красивата любов между Калиопа – Екатерина Калиш и Мидхат паша.

Билети на каса Опера и онлайн на www.ruseopera.com

Сподели: