Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите

На 17 май 2019 г. след успешно изкачване на връх Лхоце, на спускане на надморска височина от 7800 метра загина българският алпинист Иван Томов, вероятно поради усложнения от височинна болест. Спасителната операция беше организирана незабавно от компаниите, организатори на експедицията – Makalu Extreme Treks & Expeditions и Cha-tours Treks & Expeditions, но за съжаление беше неуспешна. Това съобщава в профила си във Фейсбук директорът на Cha-tours Treks & Expeditions Чатур Таманг.

Русенският алпинист Иван Томов мислеше стратегически и беше сериозен алпинист, но явно е допусната някаква грешка. Това каза председателят на туристическо дружество „Приста“ в Русе Сашо Попов по повод на информацията, че 35-годишният Томов е загинал на слизане от четвъртия по височина връх в света – Лхотце /8545 м/, който ден преди това е изкачил без допълнителен кислород.

Попов разказа, че Томов се е занимавал с туризъм още от училище.
„До последно си остана член на Клуба на планинаря, макар че стана алпинист и се разви. Той нямаше спонсори, работеше в Англия и си изкарваше сам пари, за да ходи на експедиции. Докато другите си намираха някой да ги подпомага, при него не беше така“, обясни Попов.

По думите му загубата на Томов е удар върху туристическо дружество „Приста“.

„Той беше водач и като си дойдеше в България, водеше групи от Клуба на планинарите. Всички много го обичаха. За тях той беше любимецът, който е преуспял в планината“, обясни Попов.

Председателят на дружество „Приста“ припомни, че Томов е имал множество изкачвания, като е преодолял и сложна ситуация – през юни 2013 г. русенецът се е намирал в „Лагер 2“ на деветия по височина връх на Земята Нанга Парбат, когато терористи са застреляли алпинисти в базовия лагер.

Екскурзоводът и планински водач от Русе Михаил Михов обясни, че Иван Томов е бил млад и скромен човек, с изключително богат планинарски опит. Пътешествал е в много държави по света и най-вече в Азия. По думите му той е русенецът с най-сериозен актив с изкачени високи върхове на планетата.

/Източник – БТА/

Сподели:

Още новини от деня