Алфонсо Тодиско ще дирижира "Севилският бръснар" на 27 май

Алфонсо Тодиско ще дирижира „Севилският бръснар“ на 27 май

Операта „Севилският бръснар“, която ще бъде представена на 27 май в зала Филхармония ще бъде дирижирана от младия маестро – Алфонсо Тодиско.

Алфонсо Тодиско е роден през 1994 година. Творческата му дейност е изключително наситена и разнообразна – пианист, диригент и мениджър на културни събития в музикалното изкуство. Завършва с отличие пиано в консерваторията G. Martucci в Салерно през 2017, а преди това, още през 2015 започва да учи композиция и дирижиране при Маестро Nicola H. Samale. Завършва консерваторията в Салерно с отличия през 2020. Участва и в майсторските класове на Б. Апреа и Д. Агиман. В момента специализира дирижиране в MUK във Виена в класа на Андреас Щоер.

Алфонсо Тодиско е съосновател на Академията „Артемус“, където работи Ансамбъл „Артемус“ в Помпей. Той е артистичен директор на музикалния лейбъл Satyr MB Production, генерален мениджър на Международна художествена академия и фестивал „Борис Христов“. Той е основател и организатор на Pompei Street Festival 2021 заедно с художника Нело Петручи.

Преподава пиано в консерваторията „Никола Сала“ в Беневенто.

Лауреат е на няколко камерни конкурса като пианист или камерен диригент. Алфонсо Тодиско е активен в света на научните изследвания с проект, фокусиран върху произхода на сонатната форма, участва в научни конференции в Италия и други европейски страни, носител е на стипендия за научни изследвания в консерваторията G. Martucci в Салерно с проект, озаглавен „За класическата сонатна форма“.

Алфонсо Тодиско е артистичен и музикален директор на Ансамбъл „Артемус“ от Помпей, който може да се похвали с активна концертна дейност на регионално равнище, с четири концертни сезона и запис на два компактдиска, продуцирани от Satyr MB Production: „Ехото на вечната красота“, с вдъхновена музика към древния Помпей и „Il Prodigio“ – с три от дванадесетте симфонии за струни на Ф. Менделсон, публикувана през октомври 2020. Ансамбълът получава и наградата „Pompeian Excellence“ през 2019, присъдена от Pompei Music Fest. Изнасял е концерти в театъра Матиело в Помпей, в Кралския дворец в Казерта, в Амфитеатъра на приказките от Позитано, в Археологическия театър на Помпей, в храма на Магдалена (Capranica Prenestina – Рим) и другаде.

Алфонсо Тодиско дирижира Симфоничния оркестър KLK на Лвов (Украйна), Оркестъра на консерваторията Мартучи в Салерно, Симфоничния оркестър на Видин (България), Йовен Оркестър де Леон (Испания), Оркестъра на музиката в Парма, Новия оркестър „Скарлати“ в Неапол, Симфоничният оркестър на град Рим, Абруцкият камерен оркестър с висока оценка от публиката и от музикалната критика. Сътрудничил е с Театро делле Муза в Анкона. С Русенската опера в два поредни сезона бе асистент-диригент на продукциите на „Севилският бръснар“ и „Лучия ди Ламермур“.

Сподели: