Анатоли Станев: Впечатлен съм от уменията, които показаха представителите на българската армия. Демонстрациите бяха интересни и определено вълнуващи за всички

Анатоли Станев: Впечатлен съм от уменията, които показаха представителите на българската армия. Демонстрациите бяха интересни и определено вълнуващи за всички

„Впечатлен съм от уменията, които показаха представителите на българската армия. Демонстрациите бяха интересни и определено вълнуващи за всички“, коментира областният управител на Русе Анатоли Станев по повод провеждането на кампанията „Бъди войник“, която тази година за първи път е в подножието на връх Шипка. „Българският войник винаги е бил пример за доблест и храброст. Армията ни е синоним на достойнство и чест, стожер на държавността и морала. Радостен съм, че събитието преминава при толкова засилен интерес“, допълни Станев. Само за няколко часа стотици българи от всички краища на страната дойдоха на място да се запознаят с възможностите за реализация в структурите на Министерството на отбраната, да разгледат изложената техника или да наблюдават някое от своеобразните учения за реакция в кризисна ситуация. Областният управител е категоричен, че подобни мероприятия е необходимо да се правят по-често и на повече места в страната. Той декларира подкрепата си за реализирането на подобна инициатива и в Русе. Станев припомни, че благодарение и на екипа на Областната администрация през 2019-а в Русе е имало такава кампания, която е била изключително успешна. Областният управител изказа и специална благодарност на началника на Военно окръжие I степен в Русе подполковник Васил Петров за отличното партньорство. „Сигурен съм, че двете институции ще продължим да работим по същия начин и ще надградим постигнатото“, каза Станев.

Специално място в днешната програма зае и участието на русенското и габровското военни окръжия под патронажа на Централното военно окръжие. На информационния щанд всеки можеше да получи подробна информация за обявените вакантни длъжности, условията за кандидатстване и критериите за подбор. Всички можеха на място да разгледат и да видят как се работи с различни видове противотанкови гранатохвъргачки, а също и с металотърсачи и универсални детектори за откриване на отровни вещества. На разположение беше и специализирана сапьорска екипировка, бронежилетки и различни видове оръжия. Сред тях бяха пистолетите „Зиг-Зауер“, автомата „Арсенал“, снайперовата пушка „Хеклер и Кох“, както и специални приспособления за нощно виждане. Особено внимание предизвика военният робот PackBot, който се използва най-вече за идентификация на различни взривни устройства, но след модификации може да се използва в почти всякакви ситуации. Далеч не по-малък интерес имаше и към безпилотния летателен апарат с дистанционно управление RAVEN RQ-11B, чиято основна функция е разузнаване и прихващане на цели както през деня, така и през нощта. Бяха представени и множество превозни средства, използвани от армията ни, както и гаубици и зенитно-ракетни комплекси с малък обсег.

Кулминацията в програмата бе провеждането на демонстрация от Силите за специални операции по проникване в сграда и освобождаване на заложник. За да изглежда всичко още по-реалистично използваното оръжие бе адаптирано за стрелба с маркиращи боеприпаси, като военнослужещите включиха в упражнението и бойно куче.

Сред гостите на събитието бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков, както и военнослужещи от страната.

Инициативата е свързана и с отбелязването на 145-ата годишнина от Шипченската епопея и цели да постави фокус върху работещите за сигурността на страната, като подпомогне ориентирането на младите хора към военната професия и издигне авторитета на въоръжените сили на Република България.

По-рано през деня от името на областния управител Анатоли Станев бе поднесен и венец пред Паметника на Свободата.

Сподели: