Областният управител Анатоли Станев: Вярвам, че ще се справим със ситуацията и няма да се наложи нов локдаун

Анатоли Станев за Съединението: Народът показа, че покорството не може да е национална стратегия, както и че която и да е друга държава няма как да определя бъдещето ни

„137 години ни делят от онзи повратен момент, когато българският народ пое съдбините си изцяло в свои ръце и показа за пореден път, че покорството не може да е национална стратегия, както и че която и да е друга държава няма как да определя бъдещето ни. Този урок е особено ценен и днес, защото той ни показва значението на държавническата зрялост и политическата мъдрост, на желанието за просперитет и единение, на достойнството и истинския патриотизъм… Качества, за съжаление, не често срещани през последните години сред т.нар. „лидери“, но за сметка на това оставащи неразделна част от обществото“, с тези думи областният управител на Русе Анатоли Станев се обръща към жителите на региона по случай предстоящото отбелязване на 137-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Той ще участва и в утрешната церемония, която се организира от Община Русе и ще се проведе от 11.00 часа пред Паметника на загиналите през Сръбско-българската война. По време на нея кметът Милков и Анатоли Станев ще произнесат слова, като присъстващите ще имат възможността да чуят части от текста на Възванието на Българския таен централен революционен комитет за провъзгласяване на Съединението. В знак на признателност ще бъде строен почетен караул от русенския гарнизон, а Духовият оркестър ще изпълнява празнични маршове. Водещ на събитието ще бъде Венцислав Петков. По традиция честването ще завърши с поднасяне на венци и цветя. 

„Нека си спомним за идеала на нашите предци и да го последваме с необходимия кураж и безкористност! Вечна памет за храбрите българи, които вградиха съдбите си в националния идеал!“, допълва още в обръщението си Станев. Той благодари на ръководството и екипа на Общината за организацията на събитието, като подчертава тяхната съществена роля за провеждането на мероприятия в сферата на културата и съхраняването на историческата памет.

Шести септември е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 година.

Сподели: