Анатоли Станев: Нека дадем шанс на морала и честността да станат част от нашето ежедневие, дошло е време политиката да заработи за хората

Анатоли Станев: Нека дадем шанс на морала и честността да станат част от нашето ежедневие, дошло е време политиката да заработи за хората

„Днес отново се разгаря онзи патриотичен пламък в сърцата ни, който е водил предците ни и по който сега сме длъжни да се равняваме, но имаме ли куража да тръгнем по техния път и да го извървим с гордо изправена глава срещу потисничеството и малодушието, най-точно описано с думите „Търпи, и ще си спасиш душата?!“ От делата ни зависи какво бъдеще ще съградим, но със сигурност не трябва да допускаме то да е на измамните мечти. Дошло е време политиката да заработи за хората и тя да прави живота ни по-добър и по-стойностен, за какъвто Ботев се е борил. Нека дадем шанс на морала и честността да станат част от нашето ежедневие“, каза областният управител на Русе Анатоли Станев в обръщението си към русенци по време на организираната  от Община Русе възпоменателна церемония в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Сред официалните гости бе и заместник областният управител Людмил Христов.

„След броени минути отново ще притихнем в мълчание и размисъл за силата и смисъла на родолюбието, но даваме ли си сметка, че често се случва така както казва Ботев, че „носим c решето вода и мислим, че оплодотворяваме с това бащината си нива.“, допълни още Станев и отбеляза, че е крайно време духът на великото ни минало да призове бъдещето и да осъзнаем, че свободата нито се получава даром, нито е непреходна. По неговите думи тя изисква постоянна борба, постоянни действия и нулева толерантност към послушанието.

Събитието се проведе пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение, а водещ бе Косьо Станев. По традиция церемонията започна с приемане на почетния караул от заместник-командира на Военно формирование 32420 майор Даниел Димитров. Присъстващите имаха възможност да чуят стихотворението „Зов“ на Матей Шопкин, а точно в 12.00 часа цялата страна бе огласена от вой на сирени. Свещеници от Русенската света митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на отечеството. Слово произнесе и кметът на Община Русе Пенчо Милков. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя от институции, политически партии и граждани. Водещият припомни и думи на поетите Пейо Яворов и Георги Джагаров.

На церемонията присъстваха още председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, общински съветници, заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество на Община Русе Златомира Стефанова, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ академик Христо Белоев, началникът на Военно окръжие I степен Русе полковник Цанков Недев и неговият заместник подполковник Васил Петров, както и генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов.

Сподели: