Анатоли Станев: Сигурен съм, че продължаваме да носим в сърцата си идеалите на Съединението!

Анатоли Станев: Сигурен съм, че продължаваме да носим в сърцата си идеалите на Съединението!

„Днес е един от най-светлите и паметни дни в новата българска история. Ден, който ни напомня за нашето достойнство и отговорност. Ден, който ни напомня за куража на предците ни. За това, че те съумяха да поставят националния интерес на първо място, без да се съобразяват с желанията на Великите сили и без да позволят някой отвън да диктува това, което трябва да се случи в страната ни. Ден, който ни вълнува, обединява и ни кара да се чувстваме горди. Гордост, все по-далечна напоследък“, това заяви областният управител на Русе Анатоли Станев по време на организираната от Общината в крайдунавския град церемония по случай 137-ата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

„Важните победи в дипломацията и блестящите битки на бойното поле, белязали обединението на разпокъсаните ни от Берлинския договор земи, доказват, че може да бъде намерен верният път и при различни интереси. Именно това трябва да е водещ принцип и днес за държавниците, защото народът ни е доказал, че можем да ковем съдбата си, а не просто да гледаме отстрани, докато т.нар. силни на деня решават вместо нас. Истински силните сме ние и от нас зависи дали ще успеем да извървим до край пътя на нашите възрожденци и революционери“, каза още Станев. Той призова да проявим доблест и мъдрост, и да положим общи усилия за благополучието на страната, както и да черпим вдъхновение от обединителите на нацията ни.

„Сигурен съм, че продължаваме да носим в сърцата си идеалите на Съединението! Вярвам, че имаме волята да възродим просперираща България. Точно затова отправям апел към политиците да проявят лидерство и истинска грижа, защото и двете са свързани с действия, а не с празни обещания и лъжи, разделящи обществото“, допълни още областният управител.

По традиция беше строен почетен караул, а слово произнесе и кметът на Община Русе Пенчо Милков. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум заедно със свещениците от Русенската света митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България. Водещ на събитието беше Венцислав Петков. Присъстващите имаха възможността да чуят част от Възвание на Българския таен централен революционен комитет за провъзгласяване на Съединението, а също и тържествени маршове, изпълнявани от Общинския духов оркестър. Тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война. На площада пред паметника прозвуча и стихотворението на Иван Вазов „Новото гробище над Сливница“.

„137 години след Съединението на двете български територии има какво да желаем по отношение на единността си. И нека не само на днешния ден се взираме в примера на родолюбците преди нас и поставяме доброто на България на първо място. Да бъдем свободни, добри, единни и отговорни пред бъдещето на родината. Силата ни е в обединението“, каза в словото си към русенци кметът Пенчо Милков. „Народността българска не е само единствено на силни устремени български личности, имаме много такива в историята. Народността – това е единението на един народ, който само единен е силен, може да отстои себе си, може да съхрани собствената си история, да ръководи собственото си битие, което да не бъде ръководено от чужди сили и да определя често пъти историята и на други народи“, каза още кметът Милков. „Лесно е да бъдем единни и съединени пред опасността, лесно е да бъдем единни и съединени в празник, трудно е да бъдем единни и съединени в делника и своята работа и аз пожелавам на себе си, на русенци и на българския народ всеки един ден да съизмерваме себе си и да си задаваме въпроса ние обединени ли сме в делника, в ежедневните си дела, те ще предопределят дали ние ще съхраним историята си, дали ние ще ръководим собственото си битие“, каза още кметът Милков.

Сред официалните гости бяха още заместник-кметовете на Община Русе, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, ректорът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ академик Христо Белоев, както и представители на политическите сили и ученици от русенските училища.

Сподели: