Анатоли Станев: Ако можем да се похвалим, че модернизацията на войските ни е в ход, то не трябва да забравяме, че политическата нестабилност е заплаха за държавността

Анатоли Станев: Ако можем да се похвалим, че модернизацията на войските ни е в ход, то не трябва да забравяме, че политическата нестабилност е заплаха за държавността

С военен ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка в Русе бе отбелязана 143-ата годишнина от основаването на Военноморските сили на Република България /ВМС/. Началото бе дадено с приемане на строя на почетния караул от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Приветствия към русенци отправиха областният управител Анатоли Станев, кметът Пенчо Милков и командирът на ВМС.

„Все по-често се обръщаме към историята си и в нея откриваме редица поводи за гордост. Тя е изпълнена с безчет примери на родолюбие, част от които са и бляскавите военни победи на родната армия. На състава на Военноморските сили се пада честта да бъде сред флагманите на патриотизма и символ на доблестта, но и често синоним за умело и мъдро държавническо поведение. Това съвсем не е случайно, достойнството и храбростта на българските военни моряци са еталон за начин на носене на бойно дежурство, но и морален стожер за народа. В най-тежките времена българският войник е бил онзи безстрашен, решителен и дързък бараж в защита на отечеството, преминал през безчет изпитания. Благодарение на вас, младите поколения имат възможността да се учат на родолюбие и всеотдайност, но за съжаление напоследък тези ценности сякаш не намират своето заслужено място в обществото, а биват често предавани и заменяни с лицемерие и заблуда“, заяви Станев. „Истина е обаче, че живеем във все по-неспокоен свят, където сигурността и суверенитетът ще определят бъдещето на всяка нация, а техен гарант ще бъде армията и далновидното държавническо поведение. Точно затова, ако можем да се похвалим, че модернизацията на войските ни е в ход, то не трябва да забравяме, че политическата нестабилност е заплаха за държавността. Пожелавам си да бъдем достатъчно самоотвержени и да намерим сили, с които да браним заветите на предците си. Сигурен съм, че ще успеем да се справим и с тази наглед нелека задача, защото сме доказали през вековете, че българският народ може да мине през огън и лед“, допълни областният управител. Станев пожела на военните моряци здраве, увереност и седем фута под кила и припомни, че настоящият празник е специален за нас – русенци, защото сред множеството първи неща, случили се тук е и поставянето на българския военен флот – през далечната 1879 година. „Убеден съм, че българският народ никога не ще забрави своите смели и храбри чеда. Той пази в своята историческа памет спомена за тях, а хилядите възстановени и поддържани паметници изразяват нашата почит към всички загинали“, сподели още Станев.

От своя стана кметът Милков отбеляза, че не просто са започнали много нови неща от тук, но те са останали в нашата история и не само. „С първото машинно училище и с флота в Русе остава завинаги силата и гордостта, която сме призвани да пазим и ние го правим като русенци. С всяко следващо поколение носим гордостта за първите неща и за силния си град. Днес празник има българският флот – хората с бели униформи, призвани да пазят не само целостта и свободата на нашата родина, не само нашия живот и на хората, които обичаме – те пазят силата на нашия дух“, сподели кметът Милков. Той отбеляза и поетия от него ангажимент за запазване на паметника, така че да бъде достъпен и да е приятно място за русенци. Благодарение на Община Русе зоната около монумента и стълбите към него бяха изцяло обновени. Бе подновено и осветлението в района, а също и тротоарите бяха асфалтирани. „Бъдете силни, уверени в името на България и в името на всички българи носете войнския дух с чест“, допълни още той.

Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов припомни някои исторически факти, свързани с люлката на родното морячество – Русе и изрази благодарността си към кмета Милков и областния управител Станев за топлото посрещане в града. „Благодаря ви, че се грижите за паметника, пред който отдаваме почит на първостроителите на ВМС на България.“, каза още той. „Русе е град на първите неща. Не е случайно, че флотът е създаден в Русе. Най-големият и най-развитият град след Освобождението дава живот на много различни първи неща. Горд съм, че съм последовател на създаването на флота“, каза контраадмиралът. Той сподели още, че флотът винаги е бил здраво стъпил и е държал традициите в ръцете си, което ни е подкрепяло във война и мир.

На събитията присъстваха още заместник-кметът по комунални дейности на Община Русе Димитър Недев, както и представители на институции на местната и държавна власт, както и на Българската православна църква.

От 20.00 часа пред Доходното здание започва и концерта на Представителния духов оркестър на ВМС.

Сподели: