Ангел Русев и Дениз Данев се включват в историческо издание на Европейска купа по вдигане на тежести в Олимпия

Ангел Русев и Дениз Данев се включват в историческо издание на Европейска купа по вдигане на тежести в Олимпия

Двама състезатели на Тежкоатлетически спортен клуб – Русе ще се включат в историческото първо издание на Европейска купа по вдигане на тежести в Олимпия. Специални покани за участие получиха трикратният европейски шампион при мъжете Ангел Русев и съотборникът му Дениз Денев.

Мястото, на което ще се проведе състезанието не е избрано случайно – идеята е да се покаже, че щангите заслужават да останат в олимпийското семейство. Още повече, че вдигането на тежести е сред основополагащите спортове. Стадионът на Древна Олимпия ще служи като фон на това голямо състезание. Именно на тези арена са проведени първите Игри през 776 г. преди новата ера.

Състезанията в Олимпия ще протекат по нетрадиционен начин – на открито, като в днес са елиминациите, а в събота – 1/2-финалите и финалите. Според регламента всеки спортист ще има право на по два опита в двете упражнения в квалификациите. Спортистите няма да се състезават на традиционния подиум, а на тренировъчните такива, като всеки ще разполага с по 5 минути за да прави опитите си.

Надпреварата се организира съвместно между Европейската федерация по вдигане на тежести и гръцката федерация. В нея се включват 40 тежкоатлети, всеки получих специално покана. Освен българските състезатели в купата ще се включат техни конкуренти от Великобритания, Франция, Германия, Румъния, Молдова, Испания, Кипър и др.

Основната цел на Европейската купа е да поддържа и насърчава олимпийските принципи. Организаторите искат да направят символично пътуване към основите, както и да открият хоризонт към бъдещето на спорта.

Сподели: