Ангел Русев: Мисля, че мога да взема медал от световното първенство в Колумбия

Европейският шампион по вдигане на тежести в категория до 55 килограма Ангел Русев смята, че има шансове да спечели поне бронзово отличие на световното първенство в Колумбия в края на тази година. На шампионата в Богота русенецът ще вдига в нова за него категория – тази до 61 килограма, която е най-леката олимпийска.

Русев гостува в предаването „Код Спорт“ по телевизия Ринг и разказа за европейския шампионат в Тирана, както и за подготовката си за световното първенство.

„Липсата на заплати преди европейското ни повлия на всички в отбора, тъй като ние си имаме семейства, имаме да плащаме сметки. Но се справихме и ни помогнаха новоизбраният президент Ариф Маджид и доц. Кирил Панайотов, който е президент на клуба в Русе. Благодарение на тях участвахме на европейското първенство и взехме толкова много медали. Д-р Панайотов се занимава с нашия клуб от 2011 година. Той много помага за залата, помага с пари на състезателите. Имаме едни награди от него, които са доста хубави и ни мотивират. Мисля, че той е искал да стане голям щангист, но не е успял по някакъв начин и сега опитва нас да ни прави и ни помага с каквото може. Зад него стоят нашите най-добри треньори в България – Кръстина и Радослав Атанасови“, каза Русев.

Той отличи и ролята на националния селекционер Иван Иванов.

„От него научих едно – да не съжалявам за нещо, което съм правил. Да бъда добър човек като него и също да стана олимпийски шампион. Още сега на световното първенство в Колумбия тази година започва квалификацията за Олимпиадата. Тази категория (до 61 килограма) е една от най-силните, тя е най-леката олимпийска. Има доста добри китайци и виетнамци. Ще се боря на тази категория. Повече килограми от това не мога да кача. Аз съм малък човек“, заяви дребничкият щангист.

Той добави, че постигането на успехи от него и съотборниците му ще увеличи популярността на щангите и ще доведе нови спонсори, които да помогнат на спорта, който изпитва големи трудности в последните близо две десетилетия.

„Според мен не допингът е толкова голяма причина пред това да няма сериозни спонсори в щангите. Спортът просто трябва да се популяризира. Няма кой да направи голяма реклама, за да може да има спонсори. Има хора, които искат, но имаше някакви пречки, за да не станат. Но мисля, че с течение на времето, като вземем титли от световни и европейски първенства, ще се популяризира и ще има доста големи спонсори. Мисля, че имам шанс да взема бронзов медал от световния шампионат в Колумбия. Обработването на килограми, защото току-що почвам да качвам, ще отнеме доста време. Смятам, че до световното първенство ще докарам тежести до трето-пето място и евентуално на изтласкване – бронзов или сребърен медал, защото китаецът е непобедим засега“, завърши Ангел Русев.  

Световното първенство по вдигане на тежести в Богота ще се проведе в началото на декември месец тази година.

Сподели: