Ангел Русев с награди по повод сребърния медал от европейското по вдигане на тежести

Ангел Русев с награди по повод сребърния медал от европейското по вдигане на тежести

Русенци имат още един повод за гордост с постиженията на 17-годишния Ангел Русев на Европейското първенство по вдигане на тежести, провело се в Батуми, Грузия. В началото на месец април 2019 г. младият тежкоатлет завоюва два медала – сребърен в двубоя и златен в изтласкването в категория до 55 килограма за мъже. Състезателят на ТСК Русе постави и два европейски рекорда за юноши в изтласканото и двубоя. По традиция, председателят на клуба – доц. д-р Кирил Панайотов връчи поздравителен адрес и парична премия за международно значимото отличие на състезателя.

Вицеевропейският шампион тренира в ТСК Русе от 2013-та г. За изминалите години той представя България и Русе достойно на редица национални и международни състезания, но това представяне е най-значимото постижение на младия спортист. Под ръководството на треньорите Кръстина и Радослав Атанасови тренират още над 50 деца и младежи.

ангел русев торта награди

Клубът разполага с три зали за тренировки. Основната е разположена в Спортен комплекс „Ялта“. През месец септември 2017-та година спортът се доближава до децата, с откриването на втора, за клуба, зала по вдигане на тежести в СУ „Йордан Йовков“, а през месец декември – същата година и трета в СУ „Васил Левски“. В двете училищни зали се провеждат безплатни тренировъчни занимания за десетки ученици. Успоредно със заниманията, провеждани в изброените училища, Кръстина и Радослав Атанасови работят активно и с ученици от ОУ „Братя Миладинови“ и Спортно училище „Майор Атанас Узунов Русе“. Упоритостта на децата и треньорите дава резултат на последното републиканско първенство по вдигане на тежести, провело се в гр. Сливен тази година, където ученик от СУ „Васил Левски“ се класира на второ място.

ангел русев торта награди

За предстоящата година Тежкоатлетически спортен клуб Русе ще концентрира усилията си около успешната подготовка на състезатели, които да представят Русе и България на Олимпиадата в Токио, която ще се проведе през 2020- та година.

Ангел Русев – момчето с многото рекорди

Ангел Русев е само на 17 години, но в биографията си вече е записал 9 европейски и световни рекорда. Младият състезател тренира в Тежкоатлетически спортен клуб Русе от 2013-та година. Едва на  11 години, Ангел прави впечатление на треньорите Кръстина и Радослав Атанасови с целеустремеността, с която провежда заниманията. Многократно е отличаван за постиженията си и от председателя на клуба – доц. д-р Кирил Панайотов.

В продължение на 6-те години, като състезател на ТСК Русе, Ангел ежегодно печели златни медали на Републиканския шампионат по вдигане на тежести, според категорията на възрастта си. През 2015-та година младият състезател става Европейски шампион за кадети до 15 години.  През 2018-та година Ангел завоюва първо място в категория кадети до 17 г. и 5-то място категория мъже на Европейско първенство по вдигане на тежести. Същата година става шести на Световното първенство вдигане на тежести в Ашхабат. За текущата година тежкоатлетът печели сребърен медал в двубоя и златен в изтласкването на Европейското първенство в Батуми, Грузия в категория до 55 килограма за мъже. Още преди да е навършил пълнолетие спортистът чупи редица световни и европейски рекорди:

2015 г. – Европейски рекорд за изтласкване – 109 кг. категория 50 кг.

2018 г. – Шест световни и европейски рекорда за кадети до 17 г. – 3 на изтласкване и 3 на двубоя.

2019 г. – Два европейски рекорда за юноши – на изтласкване – 146 кг.  и за двубоя – 256 кг.

Сподели:

Още новини от деня