андреана николова

Андреана Николова /Фенена/: Всички обичат „Набуко“, защото дори трагичните моменти в тази творба, които са наситени с печал, звучат изключително красиво!

След близо година отсъствие от русенска сцена на 28 април, неделя, в Доходното здание отново ще се възцари легендарната опера “Набуко” от Джузепе Верди по либрето на Темистокле Солера. /снимка – архив/

Супер-продукцията на Русенската опера на „Набуко“ – едно от най-популярните оперни заглавия на Джузепе Верди и днес е посрещана с възторг и нетърпение от русенските почитатели на оперното изкуство.

Внушителната постановка въвежда публиката в далечния, екзотичен и мистериозен свят на древния Вавилон. На сцената присъстват над 100 артисти – войници, офицери, жреци, народ. Властните и неудържими в силата си вавилонски завоеватели изпълват сценичното пространство и залата с неустоима енергия и покоряващ блясък. Трагичните образи на поробените юдеи затрогват до сълзи с неописумо вълнение, особено при един от гениалните музикални моменти – Хорът на евреите, безжалостно прогонени в пустинята от настъпващата безпощадна асиро-вавилонска армия. Богатите и пищни костюми, ефектите на художественото осветление, фантастичната сценография и въздействащите мизансцени на художника и режисьор на постановката Марио де Карло допълват в най-изящни и запомнящи се завинаги детайли поразяващата картина, която рисува музиката на Джузепе Верди.

Диригент ще бъде Вилиана Вълчева. Диригент на хора е Стелияна Димитрова – Хернани. Режисьор – Марио де Карло, а сценографията, костюмите и художественото осветление са дело също на Марио де Карло.

Ето какво сподели от сърце и солистката на Русенска опера Андреана Николова, която ще се превъплъти в ролята на Фенена в предстоящия спектакъл на операта “Набуко” от Верди.

“Много съм щастлива, че с моите колеги имам възможността да участвам в такъв голям спектакъл – третата от ранните опери на Верди, където вече започва да се формира неговата драматургия!

Всички обичат „Набуко“, защото дори трагичните моменти в тази творба, които са наситени с печал, звучат изключително красиво! Мъката също е част от живота ни и би трябвало да я приемаме с търпение и благодарност за възможността да израстваме с нея…

Образът на моята героиня еволюира в съзнанието ми, тъй като преди двайсетина години виждах просто добричката Фенена…

Имайки предвид, че мецосопраното играе или вещици или леки жени, т.е. силни жени, Фенена ми се струваше много крехка! А също и заради спорадичното си появяване в операта, съпоставена със силната Абигаиле…

Но…

С течение на времето, когато вникнах по-сериозно във философията на цялата опера и на образа на Фенена, открих, че тя е онзи слънчев лъч, който стои в центъра, пръска светлина и по някакъв начин води всичко към по-добро!

Фенена променя дори собствения си жесток баща, който е готов да смъкне меча и да пощади един цял народ!

И това е изразено по много интересен начин в музиката…

Верди избира Фенена да звучи в До мажор. Това е основополагаща тоналност, от която започва всичко! Тя е началото!

В интерес на истината изключително трудна за пеене, тъй като познатите интервали – терца, кварта, квинта, в До мажор изглеждат още по-широки.

Което прави малката арийка, от две страници на финала, всъщност едно много сериозно предизвикателство за изпълнение!

Тя звучи толкова извисено, че може дори да бъде сбъркана със сопранова ария!

Така Верди разтяга гласа на Фенена, за да започне да звучи в светлите нотки на сопрановата теситура. И това е абсолютно търсен ефект!

И тази светлина, която струи от нея и тази готовност да прости на най-големия си враг, ни дава една надежда, че с добрина, с разбиране и с приемане, човек може да живее по-мирно и по-щастливо!”

Измаел ще бъде Борис Луков, а Закария – Момчил Миланов.

Билети на каса Опера и онлайн на www.ruseopera.com

Сподели: