Ани в царството на цветята

„Ани в царството на цветята“ ще бъде представена на 10 януари

Близо 50 талантливи деца и младежи в атрактивни костюми ще представят детска оперета „Ани в царството на цветята“ на 10 януари. Спектакълът е по проект на Държавна опера – Русе, с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“. Реализира се в партньорство с творци от група за театър „Камила“. В него участват и балерини от НУИ “Професор Веселин Стоянов” с хореограф Деница Анчева.

В рамките на проекта за първи път в България са написани либрето и музика за цялостен спектакъл само за деца изпълнители. Либретото на “Ани в царството на цветята” е дело на Илия Деведжиев, вдъхновено от повестта “Царството на цветята” на белгийският поет Морис Карем. Карем е класик от началото на ХХ век и е наричан още народния учител на Белгия. Пише от 13-годишен, автор е на 60 книги. Провъзгласен за „крал на поетите” през 1972 г. в Париж.

Автор на музиката е диригентът и композитор Иван Кръстев, а към звездния екип се присъединява и режисьорът Росица Миновска – Деведжиева. Сценографията и костюмите са по идея на Елица Георгиева. Вокален педагог и диригент е Свилен Димитров, диригент на хоровите хормации в НУИ “Професор Веселин Стоянов”. Балетни педагози на малките артисти са балерините от русенска опера Малина Арнаудова и Радка Атанасова.

Проектът Детска оперета „Ани в царството на цветята“ цели да превърне талантливите деца на Русе от зрители в салоните в изпълнители. Участниците са на възраст от 7 до над 20 години и са подбрани чрез кастинг. Сред тях има певци и танцьори. По спектакъла се работи повече от половин година.

Състав на творчески екип:

Либрето ИЛИЯ ДЕВЕДЖИЕВ Актьор с роли в кукления и драматичния театър и операта в Русе. Автор на пиеси за деца, сценарии за мултимедийни спектакли, исторически възстановки и сценарии на телевизионни предавания, както и на книжките “Билет за баня”, “Глупости на търкалета”, “Гатанки за малки и големи”, “Питанка от каолин за света злен и син”. Деведжиев е създател и мениджър на Група за театър КАМИЛА. Носител е на Първа награда на национален конкурс за детска пиеса – Силистра, на Награда за драматизация на детско произведение – Ямбол, на Втора награда от поетичния конкурс “В полите на Витоша” – София и на Награда Русе за сценични изкуства.

Композитор ИВАН КРЪСТЕВ Диригент и композитор, ученик на Парашкев Хаджиев. Завършва Музикалната академия със стипендия “Панчо Владигеров” на Съюза на българските композитори и Министерството на културата. Специализира при проф. Карл Остерайхер оперно-симфонично дирижиране във Виена. Автор е на музиката на операта “Хористката” и много спектакли в драматичния и кукления театър. Дирижира спектакли на Видин Даскалов в големите оперни театри на Страната. Работи в Испания като композитор, диригент, професор по пиано и вокал в Кралска академия за изящни изкуства и частното висше училище „Прогресо музикал“. Твори с именити изпълнители като: Росио Хурадо, Фернандо Спига, Хулио Иглесиас, Жерба Буена, Тереза Бердера, Тереза Фуентес, Мария Хосе Травеседо, Антонио Надал и много други. Работи с личния менажер на Пласидо Доминго Хосе Мария Чинчия, по чието предложение създава групата “Трите сопрана“- по-късно преименувана в „Сопран старс“ за съвместни концерти с Тримата тенори. Автор е на музиката към филмите “Когато говориш с приятел“,“Един герой в живота“ с режисьор Мигел Лисондо Мартинес. Членува в SGAE и в съюза на артистите на Испания. Негови авторски са спектаклите “Пиано, болеро и танго“ с Фернандо Спига и „ Астрален концерт“ по идея на Пако Рабан. Работи с менажерите на Марта Санчес Енрике Лумбрерас и Нели ди Рома, както и с Алдо Самбрел и Кандида Лопескано. Дирижира новогодишните концерти в Испания с оркестъра на радиото и телевизията. Почетен гражданин на Мадрид, Ибиса и Кадис. От 2008 живее и работи в България: дирижира оперетата “Царицата на чардаша“, операта“ Травиата“ и кантатно-ораториалната творба “Кармина Бурана“ на Карл Орф във варненска опера, създава своя музикална школа “Арт-старс“,в която преподава оперно, поп пеене и пиано. От 2015 работи като музикален ръководител и композитор към Държавния куклен театър във Варна. От няколко години работи с голямата дама на българския поп -Маргарита Хранова.

Режисьор РОСИЦА МИНОВСКА-ДЕВЕДЖИЕВА Куклен режисьор с награда “Златен делфин” от международен куклен фестивал Варна, награда за образователен текст от международен куклен фестивал в Ямбол и Благоевград, награда на детското жури от международен куклен фестивал в Силистра, награди от фестивали в Украйна и Република Сръбска (Босна и Херцеговина). Режисьор на десетки куклени спектакли в България, Германия и Италия. Режисьор на коопродукции, мюзикъл и спектакли за деца в драматичния театър. Росица Миновска – Деведжиева е театрален педагог на ателиета за деца. Директор на Куклен театър Русе от 1997 до 2006 г. В момента тя е артистичен директор на Група за театър КАМИЛА. Педагог и супервайзър на куклената секция на международния проект за обучаване на млади актьори и работа с деца в риск на фондация “Ден Гри” в Кения. През 2005 г. изнася доклад на ІV-та международна конференция “Андерсен между литературата за деца и литературата за възрастни” – Одензе, Дания; През 2012 г. представя България на Международната конференция “Братя Грим днес: “Детски и семейни приказки” и тяхното наследство, 200 години по-късно” – Лисабон, Португалия;

сценограф ЕЛИЦА ГЕОРГИЕВА Възпитаник на Националната художествена академия – София, където завършва през 1998 г., специализира в сценографския клас на проф. Светослав Кокалов. От 2009 до 2015 г., е на щат в ДТ „Сава Огнянов“ – Русе. От 2016 г. работи в Младежки театър “Николай Бинев”, София. Има множество сценографски и костюмографски решения в български и международни проекти, за част от които е получила престижни награди: ИКАР 2014 за сценография и костюми съвместно с Венелин Шурелов – за “Напразни усилия на любовта“ в театър „София“ и „Канкун“ в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Варна. АСКЕЕР 2014 за костюми – за “Фотоапарати” в театър “Възраждане”, София Награда за сценография на Национален фестивал на малките театрални форми, Враца 2009 – за “Фламбе” на Драматичен театър, Русе

Сподели:

Още новини от деня