имотирусе

Апартамент в лофт стил

Когато човек има собствен апартамент, то той трябва да реши в какъв стил да бъде. Лофт стил (от английски loft – таванско помещение) е архитектурна тенденция в интериорния дизайн от XX-XXI век, при която се създава жилищно или офис пространство чрез преоборудване на тавански помещения, сгради в индустриална зона (изоставени поради по-високи наемни цени в центъра на града например на складове).

Малко история.

Идеята за използване на сградите на бивши фабрични или складови  зони за апартаменти и ателиета на художници и дизайнери възниква през 40-те години на миналия век в индустриалните квартали на Ню Йорк. И вече през 50-те и 60-те години на миналия век стил лофт е на гребена на модерна вълна, която превръща някогашните индустриални квартали в центрове на бохемския и артистичен живот на Ню Йорк.

Анди Уорхол и стил лофт.

Неописуемото очарование на преустроените работилници и складове, преобразени от творческия дух на настъпващата постиндустриална ера, привлича нюйоркските бохеми – художници, писатели, режисьори и фотографи. Едно от най-известните ателиета в лофт стил от онова време е „Фабриката“ на изключителния американски дизайнер Анди Уорхол, разположено на 5-ия етаж на бивша фабрична сграда на 231 47th Street в Манхатън. през 1962-68 г. Така просторните помещения на тавански апартаменти, офиси, шоуруми с огромни прозорци и високи тавани имат елитен статут.

Основни характеристики на стила лофт.

Помещенията са със сдържан интериор, оголени конструктивни елементи (греди,  железни колони, вентилационни и водопроводни тръби), рустикални повърхности от неизмазани бетонни или тухлени стени, дървени мебели.

В лофт интериора с високи тавани и големи прозорци основното е въздух, обем и свобода на движението. Тук принципът на студиото е предпоставка. Основното пространство на къща и апартамент в  този стил е зонирането с помощта на подходящи цветове, мебели и различни текстури на използваните материали. Високотехнологични елементи и изящни китайски вази, класически интериорни предмети и етнически декоративни елементи  могат да съжителстват в бунтарско-бохемския лофт стил. Тук полираните стъклени повърхности контрастират ефектно с рушащи се тухли и стърчащи тръби, а обзавеждането не струва цяло състояние.

Цветовата схема в помещенията в лофт стил се основава на използването на бяло, като разкрива контрастни архитектурни елементи.

Нестандартните аксесоари определено са на почит. На пода покрай стената могат да се закачат и подреждат графити, пътни знаци, рекламни плакати, абстракции в модерни или тежки антични рамки. Детайлите, наследени от предишния живот на сградата, придават особена стойност  при този вид интериор: тръби, вентилация, нескрита в стените.

Съвет относно апартамент в лофт стил!

Ако ви допада този интериорен стил, може да използвате щампи, снимки на гледки към града, лампи, имитаращи тези от улицата.

Не е необходимо в апартамента да има взаимосвързаност в елементите. В същото време диваните и столовете с различни размери могат да бъдат „облечени“ в калъфи от чувал или платно с ефектен принт, постигащ идейно единство и хармония на детайлите. И е налице запазване или стилизиране на открита тухлена зидария с помощта на текстурирана мазилка с подчертана груба текстура.

Все пак, не забравяйте, че с помощта на интериорен дизайнер ще се постигне точно апартамент в лофт стил, защото човек, който не е наясно с него, в крайна сметка може да постигне ефект на недовършен след ремонт апартамент. С една дума – неуютно помещение за живот без комфортно усещане.

Сподели: