Аристотелис Пападимитриу: Този петък в зала Филхармония ще представя Втория концерт за пиано оп. 18 в до минор на Сергей Рахманинов

Аристотелис Пападимитриу: Този петък в зала Филхармония ще представя Втория концерт за пиано оп. 18 в до минор на Сергей Рахманинов

Ето какво ни разказа пианистът Аристотелис Пападимитриу преди да го чуем на сцената в зала Филхармония утре, 9 февруари от 19.00 часа, когато ще участва в симфоничния концерт на Оркестъра на Държавна опера – Русе:

“Този петък в зала Филхармония ще представя Втория концерт за пиано оп. 18 в до минор на Сергей Рахманинов. Миналата 2023-та година беше юбилейна – 150 години от рождението на Сергей Рахманинов и това е и причината, поради която исках да изпълня именно този концерт на сцената.

Партнирах си за първи път с оркестъра на Държавна опера Русе в Третия концерт на Бетовен през септември 2022 година и бях впечатлен от колоритния звук на колегите, както и от отдадеността на всеки музикант, част от състава!

Сега съм развълнуван да изпълня с този оркестър едно от най-трудните произведения в клавирния репертоар! Музиката на Рахманинов открива най-дълбоките емоции в човешката душа. Тя обхваща всичките ѝ звучности – от най-дълбоката скръб до най-ярката радост!”

Билети за концерта можете да купите от каса Опера и www.ruseopera.com

Аристотелис Пападимитриу е роден в Атина. На 5-годишна възраст започва уроци по пиано и когато е на 9 печели Второ място и сребърен медал на гръцко-кипърския конкурс за пиано „Златна муза“. Десет пъти е лауреат на немския музикален конкурс „Jugend Musiziert“. На 17 години печели и най-високата гръцка диплома за соло изпълнение на пиано в Консерваторията на Никос Скалкотас – Първа награда и златен медал.

Когато навършва 18 години е приет в класа на проф. Катрин Викерс в Музикалния университет във Франкфурт, където защитава бакалавърска степен по пиано, а през 2018 г. и магистърска степен по клавирна педагогика. Има и магистърска степен в Цюрихския университет по изкуствата в класа на проф. Екарт Хайлигерс.

Носител е на многобройни награди от клавирни конкурси във Франция, Италия и Швейцария. От 2012 до 2014г. е стипендиант на DAAD (Германска служба за академичен обмен). Той също така беше отличен няколко пъти от Обществото на приятелите и поддръжниците на Hfmdk Франкфурт. От март 2016 до март 2018г. е стипендиант на Политехническото дружество Франкфурт. Изявява се като солист на различни фестивали. Младият пианист се занимава с произведения на новата музика и е работил съвместно с Хелмут Лахенман по изпълнението на негово произведение.

Участвал е в майсторски класове с Мария Жоао Пирес, Рена Шерешевская, Пол Бадура-Шкода, Робърт Левин, Дмитрий Башкиров, Жак Рувие, Мишел Бероф, Ан Кефелек, Жан-Филип Колар, Владимир Виардо, Робърт Левин, д-р Милана Чернявска, Давид Лайвли, д-р Matti Raekallio, д-р С. Арбо Валдма, Гюнтер Лудвиг, Фридеман Ригер, Хелмут Дойч (майсторски клас по акомпанимент) и много други.

Сподели: