Арт - инсталация в СУПНЕ за проекта "Баухаус"

Арт – инсталация в СУПНЕ за проекта „Баухаус“

Арт - инсталация в СУПНЕ за проекта "Баухаус"

Експерименталната немска архитектурно-дизайнерска школа „Баухаус“ е лицето на ХХ век. Тя облече века в абстрактни дамаски, надписа го в сансериф, построи функционалните светли кутии, в които живеем и работим, проектира тръбните столове, на които седим, и чашите, от които пием. Създаде плакатите, които гледаме, и играчките в основни цветове и форми, с които си играят децата ни. Промени завинаги образованието по изкуства и архитектура.

С две думи, „Баухаус“ е най-влиятелното училище по дизайн, което някога е съществувало. Утвърждавайки се като безспорния символ на модернизма за своите кратки 14 години живот (между 1919 и 1933) създаде епоха, която промени коренно света, в който живеем и до днес.

През 2019 отбелязваме 100 години от основаването на „Баухаус“. Германия започна мащабните чествания на 16 януари с 9-дневен откриващ фестивал в берлинската Akademie der Künste. Откриващият фестивал събра експериментални танцови и театрални спектакли, музикални импровизации и концерти.

Като най-голямото немско културно постижение на ХХ век и като най-значимия и влиятелен архитектурен експорт на страната, годишнината на „Баухаус“ се отбелязва масирано и в цял свят със специални събития и изложби в Лондон, Москва, Чикаго, Сао Пауло, Тел Авив, Ротердам, Ню Делхи, Лагос и България.

„Баухаус“ съществува за кратко, но влияе мощно и дълго. Фактът, че днес, 100 години по-късно, Германия и цял свят отбелязват годишнината на школата под мотото “Да преосмислиш света” не е случаен. Въпросът е какво имаме нужда да си спомняме днес – дали само забележителните дизайн експерименти и архитектурни постижения, или и дързостта, с която група талантливи артисти – преподаватели сред които са Пийт Мондриан, Василий Кандински, Паул Клее и много други творци и студенти си въобразяват, че могат да променят света, да го модернизират драстично, да променят средата и покрай това да превърнат хората в по-добри човешки същества

В нашето училище учениците от VI и VII клас участваха в отбелязването на тази емблематична годишнина с построяването на инсталация в отвореното междуетажно пространство,използвайки основните за този стил геометрични конструкции и основополагащи цветове. По- малките ученици от V клас създадоха проекти- продуктов дизайн, които бяха представени върху транспарант. В нашия град предстои това честване и след серия от прожекции, лекции и изложби в София, Варна и Пловдив програмата идва и в Русе – между 14 и 16 юни. Съорганизатор и домакин е Международно дружество „Елиас Канети“.

Текст: Галя Панова, ст. учител по изобразително изкуство.

Сподели:

Още новини от деня