Археологическите проучвания на църква № 16 в Червен представят утре

Археологическите проучвания на църква № 16 в Червен представят утре

В четвъртък от 18:00 часа в зала „Княз Александър І“ на Историческия музей археологът Светлана Великова ще представи археологическото проучване на Църква № 16 на територията на Средновековния Червен.

Християнският храм, разположен в западния хълм на Червенския рид, е с размери 6,70 на 12,80 м. Постройката е изградена от обработени каменни блокове и е била декорирана с употребата на тухлени пояси и ниши. Първоначалният анализ датира изграждането на храма през първата четвърт на ХІV век. Запазените участъци от стенописи – флорални мотиви и червени декоративни рамки, маркират най-долния пояс на стенописна украса в сградата.

По време на археологическите проучвания бяха разкрити осем погребения. Гробните камери са издълбани в скалата и са били покрити с каменни плочи. Всички камери са използвани повече от веднъж, а антропологичният анализ на човешките останки в тях предоставя повече информация за профила на обитателите на Червен през Средновековието.

Археологическите проучвания на Църква №16 в Средновековния Червен бяха извършени от екип специалисти от Русе, Клисура, Павликени и Сливен, с участието на седем студенти-специализанти от Обединеното кралство. Ръководител на проучването е Светлана Великова (Регионален исторически музей – Русе), а научен консултант – доц. д-р Деян Рабовянов (НАИМ-БАН). Финансирането на археологическата кампания е осигурено от Министерството на културата и Регионален исторически музей – Русе.

Сподели:

Още новини от деня