Археолози от Германия приключиха поредните разкопки край Новград

Археолози от Германия приключиха поредните разкопки край Новград

Пет седмици продължиха разкопките в района на село Новград. Те се извършват по съвместен проект между БАН и университета в германския град Тюбинген. Дейностите се реализират с изключителната подкрепа и съдействие на общинската администрация в Ценово.

Немските археолози за пети път работят в района като привличат с временна заетост и представители на местното население. По думите на специалистите успешно са приключени и две теренни обхождания. „Тази година основните проучвания бяха съсредоточени в местността „Ярлов трап“ в близост до Новград. Изследвахме крепостна стена в долния участък на Дунав. Предстои период на обработка на откритите материали“, уточни д-р Свен Конрад, един от ръководителите на екипа.

По време на разкопките са открити ценни експонати от различни исторически епохи. „Намерихме вещи от периода на късния неолит /5 в. преди Христа/, от тракийската епоха, от ранното Средновековие. Повечето от находките са керамика. Особено ценни са двата върха на стрели от ранното Средновековие и бронзов капак с изображение на човешка фигура“, допълни немският археолог. 

Сподели: