Архивни фотографии на русенската фамилия Сапунджиеви постъпиха в РИМ - Русе

Архивни фотографии на русенската фамилия Сапунджиеви постъпиха в РИМ – Русе

В отдел „Нова история” на Регионален исторически музей – Русе постъпи дарение от Елена Йорданова Дукова от гр. Варна. Архивът от 48 фотографии на русенската фамилия Сапунджиеви е открит в къща във варненското село Изгрев. Дарението включва семейни и сватбени снимки, портрети на Стоян Михов Сапунджиев и синът му Йордан, снимки на Йордан Сапунджиев като ученик в Мъжката гимназия „Княз Борис“, като участник в Първата световна война, като член на Управителния и контролен съвет на дружество „Защита“ на запасните подофицери в гр. Русе, като член на Църковното настоятелство на храм „Свети Георги“ 1932-1934 г., а също и сувенирен албум с изгледи от Женева и албум с илюстровани пощенски картички.

Стоян М. и Райна Сапунджиеви имат четири деца: Йордан, Марийка, Цветанка и Надежда. През 1915 г. Йордан се жени за Цанка Цанева. Синът им Стоян Йорданов Сапунджиев се жени за Хриска Цанева от Варна. Двамата нямат наследници.

Фамилия Сапунджиеви притежава фабрика за сапун, мелница и лозя, които Йордан Сапунджиев наследява. Фабриката е основана през 1898 г. в Русе и в нея се произвеждат свещи и сапуни от лой. Йордан Сапунджиев е собственик на две сгради на ул. „Княжеска“ № 29 и 27 в Русе, където преди това се е намирало фотоателието на Либих.

По сведения на дарителката Стоян Йорданов Сапунджиев е бил директор на мелничарската индустрия в Русе.

Стоян Михов Сапунджиев
Сподели: