Асистент - диригентът Велислава Скрильова: Особено съм развълнувана за този концерт и се радвам от факта, че моят дебют, е именно с оркестъра на Русенската опера!

Асистент – диригентът Велислава Скрильова: Особено съм развълнувана за този концерт и се радвам от факта, че моят дебют, е именно с оркестъра на Русенската опера!

“Особено съм развълнувана за този концерт и се радвам от факта, че моят дебют, е именно с оркестъра на Русенската опера! Определено намирам програмата за предизвикателна, най-вече защото интерпретирането на бароковата музика изисква едно наистина задълбочено и детайлно вникване в нея. Приканвам публиката на Русе да дойде на 2 май и да се наслади на тази прекрасна програма, с която да отбележим заедно настъпващите Великденските празници!

Ето и няколко думи от г-жа Скрильова за програмата, която е забележителна:

Stabat Mater е вокално камерно произведение, написано от Перголези по специална поръчка на неаполитанското църковно братство Cavalieri della Virgine de’Dolori. То трябвало да замени предишната версия на Алесандро Скарлати, поръчана от същото братство 20 години по-рано…

Перголези завършва творбата си през 1736 г., малко преди да почине само на 26-годишна възраст от туберкулоза.

Stabat Mater се смята за неговата последна композиция.

Произведението се изпълнява от сопран и алт (по онова време несъмнено от кастрати), щрайх, basso continuo и орган.

Stabat Mater винаги звучало на Разпети петък.

Текстът е литургичен, от далечния 13 век, и разказва за мъките на Божията Майка пред разпнатия свой Син.

Разбира се, произведението получава както добра, така и не чак толкова положителна критика, но фактът, че самият Бах използва музиката на Перголези в един от своите мотети, променяйки само малка част от нея, за да я адаптира към немския текст на Псалм 51, доказва, че това е творба с високи художествени качества. А Жан-Жак Русо казва за първата й част, че това е „най-съвършеният и докосващ дует, излязъл от перото на който и да било композитор!”

Другите две произведения в програмата са на В.А.Моцарт – Адажио и Фуга в до минор и Антонио Вивалди- Концерт за струнни и чембало в Ла мажор.”

Това разказа преди тематичния концерт от пасхалната програма на Русенския оперен театър “STABAT MATER” Велислава Скрильова, която от месец януари тази година е асистент-диригент в Държавна опера – Русе.

Билети на каса Опера и онлайн www.ruseopera.com

Сподели: