Асоциация „Еврорегион Данубиус” отбеляза 21 години от създаването си

Асоциация „Еврорегион Данубиус” отбеляза 21 години от създаването си

Асоциация „Еврорегион Данубиус” отбеляза 21 години от създаването си. В конферентната зала на Окръжен съвет – Гюргево се проведе Общо събрание, посветено на годишнината. Сред гостите на събитието бяха областният управител Данаил Ковачев и неговият заместник Георги Георгиев. „През последните две десетилетия Вие се утвърдихте като един от водещите партньори на държавната и местна власт при определянето на приоритетите в сферата на българо-румънското междурегионално сътрудничество. Високо оценявам дейността Ви, защото считам, че тя е наистина ефективна и има значителна роля за подобряване капацитета на функциониране на редица институции и организации. През годините „Еврорегион Данубиус“ се доказа като пионер в прилагането на нови подходи на съвместна работа, водещи до висока добавена стойност. Така Вие заехте своето достойно място в икономическия, културния и обществено-политическия живот на двете страни“, заяви Ковачев в обръщението си към изпълнителния директор на Асоциацията Лили Ганчева. Той ѝ пожела още дълги години да е опора на сътрудничеството както между Русе и Гюргево, така и между България и Румъния, защитавайки и отстоявайки публичния интерес. „Бъдете винаги с активна гражданска позиция и запазете отговорното си отношение към предизвикателствата на деня. Убеден съм, че ще продължите значимата си роля в развитието на двустранните отношения“, допълни още областният управител. Сходна позиция бе изразена и от румънска страна.

Припомняме, че сред основните приоритети в работата на „Еврорегион Данубиус“ е подобряване на сътрудничество между страните от двата бряга на река Дунав освен в икономическия спектър, така и в редица други сектори. Сред тях са реакцията при кризисни ситуации, развитието на двустранни бизнес отношения и сътрудничество в сферата на образованието, културата, туризма, социалните дейности, здравеопазването, спорта и земеделието. Само през изминалата година Асоциацията е организирала или участвала в организацията на многобройни събития и инициативи в България и Румъния. Лили Ганчева е подпомогнала и реализацията на редица инфраструктурни проекти на територията на област Русе и окръг Гюргево. Заради заслугите си към общностите в двата региона тя бе избрана за почетен гражданин както на Русе, така и на Гюргево.

На събитието присъстваха настоящият председател на Асоциацията и председател на Окръжния съвет Думитру Беяну и неговият заместник Кристиян Анкулеску, както и почти всички членове и учредители на организацията. Сред тях бяха кметовете на Бяла и Две могили съответно Димитър Славов и Божидар Борисов, заместник-кметът на Общините Ценово Цветомир Петров, проф. Юлиана Попова от Русенския университет „Ангел Кънчев“, главният секретар на Областна администрация – Разград Михаил Тодоров, представители на ръководствата на Общините Борово, Сливо поле и Ветово, служители на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението, както и редица представители на държавната и местна власт от Румъния.

Асоциация „Еврорегион Данубиус“ е създадена през 2002 година по инициатива на Областна администрация – Русе и Окръжен съвет – Гюргево, като инструмент за осъществяване на трансграничното сътрудничество.

Официално от днес член на Асоциацията стана и румънската Община Ведя. Така общо членовете на „Еврорегион Данубиус“ надхвърлят 40.

По време на срещата Ковачев и Беяну разговаряха и за приоритетите пред двустранните отношения в региона. На дневен ред бе поставен и въпросът за евентуалното изграждане на инсенератор за биологични отпадъци в Гюргево. Ковачев сподели притесненията си от подобна инвестиция и изрази опасения от възможно трансгранично замърсяване.

Сподели: