Асоциация „Еврорегион Данубиус“ чества 18 години от създаването си

Асоциация „Еврорегион Данубиус“ чества 18 години от създаването си

Областният управител на област Русе Галин Григоров поздрави изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева по случай 18-тата годишнина от основаването на неправителствената организация. Григоров благодари на Лили Ганчева за всеотдайността и професионализма при осъществяването на вече превърналото се в ежедневие сътрудничество между институциите от България и Румъния и й пожела здраве и късмет. „Вие сте човекът, който създаде и непрестанно продължава да работи за развитието на двустранните отношения между Русе и Гюргево!“, добави още Григоров.

Припомняме, че Асоциацията е основана на 9-ти май 2002 г. от тогавашните  ръководства на Областна администрация Русе и Окръжния съвет в Гюргево. Датата съвсем не е избрана случайно, защото целта е организацията да се превърне във водещ фактор в процеса на евроинтеграция както за страната, така и за северната ни съседка, заедно с която от 2007 година сме част от единното европейско семейство.

От 2005-та година „Еврорегион Данубиус“ става член на Асоциацията на европейските погранични региони, като основен принцип в работата й винаги са били и продължават да бъдат пресечните точки в историческото минало на двата народа, както и на общото, което ни обединява. Сред основните приоритети на този своеобразен мост между държавната и местна власт, но най-вече между хората, е дейността в сферата на образованието, културата, земеделието, икономическото сътрудничество, транспорта, както и реализирането на обществено-значими проекти.

Приоритетно и през тази година Лили Ганчева ще продължи да работи в подкрепа на разработването на европроекти, които да се реализират през предстоящия програмен период, както и за създаването на редовна автобусна линия между Русе и Гюргево, а също и за свалянето на таксите за жителите на двата града при преминаването на гранично контролно-пропускателния пункт.

В следващите няколко месеца предстои да се проведе и общо събрание на Асоциацията, на което детайлно ще бъде представена дейността й през изминалата 2019-та година.

Ръководството на Областна администрация Русе поздравява жителите на Русе и региона по случай 9-ти май – Ден на Европа.

Сподели:

Още новини от деня