Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит организира семинар за ревматични заболявания в Русе

Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ организира в Русе семинар, който ще се проведе на 25 септември, вторник, от 15:00 до 17:00 ч., в „Зала Култура“, улица “Цариброд“ № 3. Събитието е за граждани и пациенти и цели да ги информира за диагностика, възможности за лечение на ревматични заболявания и рехабилитация на ревматични заболявания.

То се провежда с официалната подкрепа на д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисия по здравеопазването към 44-то Народно събрание, под патронажа на Община Русе, с подкрепата на Национална здравноосигурителна каса, РЗОК – Русе, Институт за здравно образование. Лектори на семинара ще бъдат д-р Маргарита Велкова – ревматолог „Сити Мед“, Русе, д-р Надежда Капанджиева – ревматолог УМБАЛ „Русе“ и д-р Мария Пройнова – физиотерапевт.

По данни от социологическо изследване „Нагласи и предизвикателства пред пациентите с ревматични заболявания“, поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог. Русе е една от областите в страната, в които навременният достъп до ревматолог и ранната диагностика са силно затруднени.

Събитието на 25 септември поставя началото на скринингова програма за ранна диагностика на ревматични заболявания, която ще се проведе от 26 септември до 26 октомври. През този период хората на възраст между 18 и 50 г., които нямат диагноза, но имат симптоми на ревматично заболяване
ще имат възможност да се запишат за безплатен преглед при ревматолог.

Записванията стартират на 26 септември на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки работен ден от 10 до 17 ч., както и онлайн чрез сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu.

Кампанията е насочена към хората в активна, работоспособна възраст, при които ранната диагностика е от съществено значение. Симптомите, които могат да бъдат признак за ревматично заболяване са: болки и подуване в ставите, болка в гърба или хълбока, трудно раздвижване сутрин.

Сподели:

Още новини от деня