калагия

Асоциация СК „Калагия“ и Клуб по ушу и тайчи към ОМД – отново ярки спортни и творчески постижения през 2017

Време за прочитане: 3 мин.

Асоциация СК „Калагия“ и Клуб по ушу и тайчи към ОМД  с главен треньор Мария Неделчева – двукратен европейски шампион и със старши треньор Искра Бонева – двукратен европейски вицешампион върви напред с нарастваща техническа и, най- важно – духовна сила, с разширяващ се диапазон на спортни и творчески качества, способности и прояви. Отнася се за всички членове – от 5 годишна до над 65годишна възраст.

С 53 медала от държавните първенства завършва спортните си успехи Спортен клуб „Калагия“през 2017:

1.  Асоциация СК „Калагия“ и Клуб по ушу и тайчи към ОМД – отново с Купата за най-титулуван отбор на Държавното първенство по традиционно ушу 2017.

Резултати:

Общо 24 медала /10 златни, 9 сребърни и 5 бронзови/ и Купата за най-титулуван отбор. 

Медалисти:  Тома Апостолов – 3 зл. Лучия Саркисян – 2 зл. 1ср. Алла Декова – 2 зл. 1 бр. Ния Колева – 1зл. 1 ср. Мартин Стоянов – 1 зл. 1 бр. Франческа Цветанова – 1 зл. Емилия Цвяткова – 3 ср. Руслан Рашев – 1 ср. Виктор Кръстев – 1 ср. Белослава Александрова – 1 ср. Росен Атанасов – 1 ср. Стефан Малчев – 2 бр. Калоян Стефанов – 1 бр.

2.  29 медала за СК „Калагия“ и Клуба по ушу към ОМД от Държавното първенство по модерно ушу и тайчи/тайдзи/2017

Резултати:

Общо 29 медала /10 златни, 11 сребърни и 8 бронзови/ , отново максимален брой медали.

Медалисти: Тома Апостолов – 3 зл. 1 ср. 1 бр. Алла Декова – 3 зл. 1 ср. Виктор Кръстев – 2 зл. 1 бр. Лучия Саркисян – 1 зл. 1 ср. 1 бр.  Ния Колева – 1 зл. 1 ср.  Росен Атанасов – 2 ср. 2 бр.   Емилия Цвяткова – 2 ср. 1 бр. Мартин Стоянов – 1 ср.  Стефан Малчев – 1 ср.  Саманта Методиева – 1 ср. Белослава Александрова – 1 бр.  Калоян Стефанов – 1бр.

3.  Успешен старт на група по ушу към УСШ Русе и първи успешни изяви.

4.  Участие във вдъхновяващи поредици флашмоб на необичайни места, с демонстрации по ушу и тайчи, с ентусиазираното участие на деца, младежи, възрастни и родители. Инициативата за програмата флашмоб е на Община Русе. 

5.  Възторжени аплодисменти за представлението на“Детски фантазии“ –  второ обогатено издание 2017 

С кошница красиви цветя на сцената от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, цветя, които хармонично и естествено се вляха във феерията от цветове, музика и чаровно детско творчество, беше второто представление на пантомимния спектакъл „Детски фантазии“ на 3 април 2017г. на голямата сцена в Доходното здание.

Този спектакъл се роди от вдъхновената творческа енергия и вътрешното истинско чувствознание за изкуството на театъра на деца и младежи от Клуба по ушу и тайчи към Общински младежки дом, с приятелското партньорство на Асоциация СК „Калагия“. Пантомимният спектакъл „Детски фантазии“ е уникален в няколко аспекта:

  • За първи път създадохме спектакъл синтез, който използва изразните средства на древното изкуство на източната и западната пантомима, вплетени с изкуството на ушу и тайчи , интерпретирани от детската фантазия
  • За първи път Спортен клуб създава театрален спектакъл. Деца и младежи от спортен клуб, спортисти национални и европейски шампиони и вицешампиони, многократни медалисти, стават актьори и създават театрален спектакъл,  чрез изразните средства на сложното и нелеко изкуство на пантомимата.
  • Уникална е невероятната самоорганизация, творческата взаимопомощ и творческата взаимозаменяемост в процеса на създаване на спектакъла.

Сценарият, режисурата, музикалният подбор и оформление, идейният проект за сценография, костюми и плакат, цялостната постановка и обучение, са подарък за децата от Мария Неделчева и Искра Бонева. С подкрепата на родителите, децата, на медиите, приятели, Фондация „Бистра и Галина“ и членовете на Асоциация СК „Калагия“.

Този експеримент, вдъхновен от музика и театър, от пантомимната класика, от ушу и тайчи, от книгите за Мечо Пух и Малкия Принц, от мислите на древните и съвременните мъдреци, се осъществи от Общински младежки дом, с подкрепата на Община Русе.

6.  Тайчи школата на Калагия Русе заложи високо летвата и остави без дъх стотици практикуващи западноевропейци на семинар в Швейцария

Спортен клуб Калагия и Клуба по ушу при Общински младежки дом – Русе, в лицето на основателя и главен треньор-учител Мария Неделчева, нейният служебен екип и нейни тайчи ученици, гостува на традиционната международна среща Tai Chi Tcho в швейцарския град Шо дьо Фон от 27 до 29 октомври 2017 г. В програмата на събитието участваха майстори-учители от 23 европейски страни, които проведоха 46 семинара по тайчи, цигун, вътрешни стилове и др.  Двукратният европейски шампион по тайчи и ушу Мария Неделчева проведе семинари по тайчи меч като учител по покана на организатора на събитието Корнелия Грубер – секретар на Европейската федерация по тайчи и цигун, майстор-учител и създател на местния клуб по тайчи. Освен специалното място, което домакините бяха отредили за българските гости, по време на международната среща, те бяха подготвили и специална програма за тях, която включваше посещение и на няколко забележителности в региона на кантон Нюшател, където се намира Шо дьо Фон.

През втората вечер на международното събитие, освен вкусната храна, гостите и участниците имаха възможност да се насладят и на демонстрации на различните учители и школи, дошли на срещата. Мария Неделчева представи мини мим етюд, част от общото представяне на българската група, с което още повече изненада и впечатли международната публика. В края на празника всички участници се хванаха на традиционното българско право хоро и големият салон на залата се изпълни с дълга редица от хора, стъпващи в ритмите на българската народна музика.

Асоциация СК „Калагия“ продължава подготовката си за следващите събития в спортния и културен календар 2018. С благодарност за подкрепата на Община Русе, Общински младежки дом, родителите, приятели, медиите.

Сподели:

Още новини от деня