Атанас Владимиров открива самостоятелна изложба на 21 май

На 21 май изявеният художник Атанас Владимиров представя самостоятелната си изложба с характер на „малък юбилей” – на 9 юли тази година навършва 70 години.

Членът на Съюза на българските художници  от десетилетия Атанас Владимиров преминава през  творчески метаморфози по форма и съдържание, но и по избор на изява. Започнал като запомнен график и намекнал за художествени интерпретации в дърворезбата, в настоящата си изложба Владимиров отново се връща към тях, наред с усъвършенствана техника и подход в маслената живопис. По този начин утвърждава насочването на творческия си талант в няколко посоки, във всяка от които угвърден.

Самостоятелните му изложби са вече в рамките на три десетилетия му, започнали от 1990 година. Само в Русе те се над десет, подреждал е платната си и в Силистра, Котел, Жеравна, както и в София на улица „Шипка”6. Участва в есенния салон в София пет пъти, в конкурс „Балабановата къща” в Пловдив, пленер в Мелник.

 През 1997 излага свои живописни работи в Париж – Сент Уан. Негови творби се намират в Националната художествена галерия в София в в Художествените галерии на Русе, Разград и Жеравна. Работните с притежават частни колекционери във Франция, Германия, Полша, Нова Зеландия.

 Импресивното излъчване и звучене на живописта му носи утвърден собствен почерк, в които впечатлява полихромният характер на творбите му със заложено философско звучене и осмисляне на околния свят. Привързаността към народния бит, намерила изказ в картините му, не само че не затваря възприятията на родното, но го втъкава в космополитното звучене на съвремието.

 Очаква се художникът да бъде удостоен със златна значка „Русе” при откриването на изложбата. Самото и подреждане е в понеделник, 20 май, когато Владимиров да бъде на разположение на колегите в следобедните часове.

Сподели:

Още новини от деня