Ателие на младите таланти - учен за един ден

Ателие на младите таланти – учен за един ден

Събитие от програмата на Европейската Нощ на учените в Русенския университет беше и Ателие на младите таланти – Учен за един ден, насочено към учениците от средните училища в град Русе и региона.

Инициативата събра повече от 110 участници във виртуалното пространство на Русенския университет. Доц. д-р Анелия Манукова – заместник-председател на Общото събрание на Русенския университет, поведе присъстващите ученици от Математическа гимназия „Баба Тонка“ – Русе, Средно училище за европейски езици – Русе, Професионалната гимназия по Електротехника и електроника – Русе, както и ученици и гости от града по стъпките на успешната научна кариера и възможностите за реализация на учените в реалната практика.

Гости на Ателието на младите таланти бяха двама много успешни випускници на Русенския университет маг. инж. Георги Господинов и д-р инж. Камен Кръстев, извървели пътя на академичното развитие от бакалавър до доктор и намерили перспективна професионална реализация в компании от сектора на електрониката и информационните технологии с международно признание – BHTC BULGARIA EOOD и SIVIKO OOD. Двамата млади изследователи представиха пред присъстващите ученици своята професионална кариера и подчертаха, че в днешно време, повече от всякога, реалната практика се нуждае от връзка с науката и иновациите, които се генерират в университетите и научните институти.

Програмата на Нощта на учените продължи със Следобедът на научно-популярните филми. За почитателите на киното бяха излъчени 4 филма, демонстриращи ролята на науката за разкриване тайните на природата и човешкия гений: филмът „Космос“ на режисьора Карл Сейгън и три филма от поредицата на National Geographic: Последни тайни от платото Наска, Планета на бедствия и Машина на времето: Пирамидите. Във виртуалната кинозала на Русенския университет се събраха повече от 30 посетители.

Сподели: