Ателие "Сетивен свят" в РБ "Л. Каравелов" - Русе

Ателие „Сетивен свят“ в РБ „Л. Каравелов“ – Русе

Интересни за децата са срещите с Ваяна Ташева – самостоятелен артист, известна сред аудитория като „KOPRIVA“. Тя създава музика на живо като “луупира” с гласа си чрез вокален процесор и използва различни вокални ефекти, които контролира в реално време. Импровизирането е основна част от нейното изкуство и дава единствена по рода си възможност да взаимодейства с публиката и да използва нейните реакции, за да оформя музиката си. Това се случва и по време на ателиетата с деца по проект „Силата на знанието“. Оригинална аудио среда, без използването на готови записи, в която децата се потопят. Тази среда съдейства за създаване на интерес у децата към специално селектирани за целта литературни текстове, тяхното осмислане и трайно възприемане. По време на самото четене се екранизира прожекция, лично заснета и монтирана от Коприва, и подчинена на темата на ателието. Докато чете Ваяна поддържа постоянен контакт с децата, задава въпроси, води дискусия, провокира споделяне на възприятия и преживявания. Децата са изцяло потопени в работилничката. Любопитството, въображението и доверието им растат все повече, непризнавайки граници. Атрактивната водеща създава авторски детски песнички и всички деца имат възможност да попеят и да потанцуват заедно, а после да се завърнат към четенето.

Заниманието продължава с работа с пластилин или акварелни бои. Децата създават творби, свързани с темата и героите на прочетено. Златни звезди и точки блестят по дрехите на всички като награда за вежливостта и добротата, приятелството и компромисът, обичта и разбирателството и други прекрасни качества, които децата притежават.

В ателиетата „Сетивен свят“ Вая срещна децата с книгите „Таралежчето Черешко“ и „Хиляда златни рибки“ от Кина Къдрева, „Фантастичните животни“ от Клод-Катрин Рагаш и Марсел Лаверде.

Ателиетата „Сетивен свят“ са част от проект „Силата на знанието” и се реализират с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот” и в партньорство с Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и Фондация „ЕКОНТ“.

Сподели:

Още новини от деня