Атрактивен ден на отворените врати направиха съвместно Рубишипс и Професионалната гимназия по корабостроене

Атрактивен ден на отворените врати направиха съвместно Рубишипс и Професионалната гимназия по корабостроене

Корабът „Русчук” бе обсаден на връх детския празник от седмокласници от цялата община и техни родители. Причината- инициатива на Гимназията по речно корабостроене и корабоплаване и Рубишипс. Ученици имаха възможността освен да се разходят по Дунава, да се запознаят и с особеностите на професиите, свързани с реката.

В презентацията се включиха и собственикът на кораба „Русчук” и на „Дунавски драгажен флот” Валери Иванов, директорът на дирекция „Речен надзор”  към ИА „Морска администрация” кап. Иван Жеков.

 В днешният Ден на отворените врати на Гимназията, заедно с „Рубишипс” искахме по един нетрадиционен начин, с три празнични круиза /с финансовата подкрепа и на Община Русе/ по река Дунав да покажем и помогнем за професионалното ориентиране и кариерно развитие на седмокласниците в града. Идеята бе на този ден, освен отбелязването и на 1-ни юни, бъдещите средношколци, освен да видят прелестите на р. Дунав и на корабоплаването. Да се запознаят с различните дейности, които се извършват на един кораб – професиите на корабоводителя, на механика, на логистика.

Разхождайки се по реката, седмокласниците имаха възможността да наблюдават работата на екипажа, за зададат своите въпроси и да получат професионални отговори от професионалисти. Любопитните младежи и девойки затрупваха капитана на кораба с интересни въпроси. Управителят на „Рубишипс” Роберт Радославов обясни, че всичките тези успешни мъже, които стоят пред тях, са възпитаници на Гимназията по корабоплаване, навремето техникум. Но за да си моряк, да работиш на кораб или в пристанището са необходими знания и умения, каквито гимназията може да им даде.

Силно впечатлени учениците останаха и от речния поздрав между капитаните на кораба „Русчук“ и плаващия към Констанца самоходен кораб „Рубишипс XIII“ с 200 – тонен трансформатор на борда.

Интересът към този нестандартен Ден на отворените врати бе изключително голям и се извинявам на онези ученици и родителите им, които имаха желание да дойдат, по поради ограниченията откъм безопасност не успяхме да отговорим на всички желаещи. Това заяви директорът Ивелина Георгиева. Освен планираните и финансово обезпечени два рейса от г-н Радославов, общината ще поеме третия рейс.

Ето какво сподели Мурад Ральов, седмокласник в ОУ „Христо Ботев”, с. Щръклево: Предложиха ни и реших да видя, защото това ще е бъдещето ми. Имах мерак и дойдох да видя какво представлява и още повече ми хареса. Със сигурност ще уча в Гимназията по корабоплаване, ако ме приемат.

Сподели:

Още новини от деня