Антоанета Барес

А. Барес – директор на ”Национална компания индустриални зони” ЕАД: Немска компания проявява интерес за инвестиции в Русе

Антоанета БаресЕдна сериозна немска компания прояви интерес към Русе, включително на ниво министерство, съобщи днес в Русе Антоанета Барес – директор на ”Национална компания индустриални зони” ЕАД. Проведени са няколко срещи с участието и на зам. – министъра на икономиката Манолев.

Немската компания проявява интерес към инвестиция, за да закупят терен в началото на зоната за „доста интересно производствено предприятие“, отбеляза директорът. Името на дружеството по обясними причини не бе споменато.

Ще се търси контакт и с Община Русе, за да се види какви свободни терени има, дари да не са в съседство със зоната.

RuseInfo попита г-жа Барес дали това включва и терените на т. нар. Летище „Русе“. От близо година стотици декари вече са общинска собственост. Тя обаче остана изненадана и сподели, че не знае за него.

Ръстът за миналата година като баланс и отчети на русенската индустриална зона е положителен, добави тя в отговор на въпрос от RuseInfo. Дружеството е на печалба. Зоната в момента е пълна, но тя все още работи под режима на Указ № 2242. Това е един архаичен президентски указ, но действащ. С него са създадени свободните безмитни зони. Той позволява на територията на тези зони да се отдава под наем, но продажби не могат да се извършват. Клиентите на дружеството са само наематели на складове под митнически режим със специфичен контрол и митническо обслужване или осъществяват производство, добави тя.

Търсим възможност за разширение на зоната с допълнителни терени, посочи г-жа Барес, като уточни, че в момента разполагат и със свободни незастроени терени в пределите и. Мисли се за варианти за изграждане на допълнителни складове или предоставянето им за осъществяването на инвестиционни намерения. Може да се предостави право на строеж или евентуално опция за продажба. Изискванията на самите инвеститори са специфични към помещенията според това, какво ще правят там.

Сподели:

Още новини от деня