"Багри от долината" очарова русенци

„Багри от долината“ очарова русенци

В Русенска художествена галерия бе официално открита представителна изложба-живопис, съдържаща 35 платна от фонда на Казанлъшката Художествена галерия.

Казанлък се представи с картини на едни от най-известните си майстори на четката. Градът носи творчески заряд, като непрекъснато защитава името си на град на художниците, не само заради богато наследство, но и заради талантите, които и днес творят и се развиват тук.

„Изложбата „Багри от долината” показва една значима част от духовния облик на нашия град. Казанлък е известен у нас и по света не само с маслодайната роза и с уникалното тракийско наследство, но и с факта, че е град на художниците. Тук са творили  Иван Милев, Дечко Узунов, Иван Енчев-Видю, Ненко Балкански, Чудомир и много други майстори на четката. А колекцията на Художествената галерия е една от първите сбирки в България, която вече 110 години съхранява ценна част от българската художествена съкровищница. Община Казанлък се отнася с грижа и уважение към културното си богатство, към  своите творци, които създават неповторимата атмосфера на уникалност и носят самочувствието, че сме българи. С тази изложба Казанлък остави прекрасни впечатления у всички присъстващи на откриването, които непременно ще пожелаят да бъдете гости в Долината на розите и тракийските владетели, в Казанлък на художниците.

Директорът на Художествената галерия в Казанлък Христо Генев представи творбите в експозицията,  пресъздавайки онази неповторима атмосфера в Казанлък, която зарежда с необяснима енергия всички художници, живели и творили в този град.

Сподели:

Още новини от деня