балерини

Балерини от САЩ, Индия, Бразилия, Австралия и дори Корея искат да танцуват в Държавна опера – Русе

Държавна опера – Русе проведе кастинг за попълване състава на балетната трупа. Явиха се 27 участници от над 11 държави – Канада, Бразилия, Италия, Япония, Индия, Австрия, България, Англия, Австралия, Коста Рика, САЩ, Португалия, Испания, Корея.

Участниците се явиха в две групи, като първия ден се представиха шестнадесет от тях, а останалите – следващия ден.

Обичайна практика е артисти, които завършват училище или са свободни, да се явяват на кастинги, предлагани от театрите в различни европейски страни.

Русенска опера привлича младите таланти с богатия си балетен класически репертоар. Езиковата бариера се преодолява лесно, тъй като всички ползват английски език, но и изучават български.

Журито се състоеше от:
Иван Кюркчиев – директор на Държавна опера – Русе
Силвия Томова – балетен консултант
Христо Ангелов – солист в балета на Държавна опера – Русе
Антон Иванов – солист в балета на Държавна опера – Русе
Марияна Захариева – педагог и репетитор в балета на Държавна опера – Русе
Пламен Георгиев – диригент на хора в Държавна опера – Русе

Участниците са се явили и на конкурси в Чехия и Словакия, но в Русе ги е привлякъл спектакъла на балета „Лебедово езеро“, който ще се играе за последен път в настоящия си вид на 20 февруари от 19 часа в залата на Доходното здание, в който ще участват Емил Йорданов в ролята на принц Зигфрид и Александър Александров в ролята Ротбарт – солисти на Софийска опера и балет, а в ролята на Одета/Одилия ще видим Весела Василева, примабалерина на Държавна опера – Русе. На 13 април русенци ще могат да видят премиера на „Лебедово езеро“.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"