Балетът "Жизел" представя на 21 септември Държавна опера - Русе

Балетът „Жизел“ представя на 21 септември Държавна опера – Русе

Балетът "Жизел" представя на 21 септември Държавна опера - РусеБалетът „Жизел“ представя на 21 септември от 19 часа в зала „Опера“ Държавна опера – Русе.

Това е най-известният романтичен балет в историята на музиката. От неговата премиера в Гран Опера през 1841 година се играе с огромен успех по всички малки и големи световни сцени. Достигналата до нас хореография е в редакцията на Мариус Петипа върху оригиналната постановка на Корали и Перо. На премиерата в Париж главните роли се изпълняват от Карлота Гризи и Люсиен Петипа.

Вече почти 180 години партиите на Жизел и Алберт са желание и изпитание за най- добрите балетни артисти.
Не една велика балерина през този дълъг период е оставила своята индивидуална интерпретация на трагичния образ на Жизел.

Едно скромно селско момиче излъгано в своите искренни чувства и чието болно сърце не издържа и престава да тупти. Жизел е първостепенна роля в кариерата на Павлова. Спесивцева. Карсавина. Уланова. Маркова. Алонсо. Фрачи. Шелест. Шовире.. – едни от най- великите световни прими на балетното изкуство.

На русенска сцена спектакъла е в редакцията на Петър Луканов, базирана върху оригинала и постановката на Леонид Лавровски. Трупата на русенският балет с чест се справя с тази отговорна творческа задача. Многодневните изморителни репетиции дават добър плод – едно високо професионално представление чието блестящо украшение са солистите на Софийската Опера – Марта Петкова и Никола Хаджитанев.

И двамата са първи солисти на Софийската Опера. Изпълняват главните партии в основните класически балети и в редица съвременни постановки. Те са чести гости и на световните сцени. Тази година с успех гастролираха в Москва в спектакъла “ Лешникотрошачката“ и с колектива на софийския балет в Большой театър в главните роли на балета „Корсар“ . За своето изпълнение получиха чудесни коментари от московските критици ,които ги поставят в редиците на най-добрите световни танцьори за момента. Чест е за русенския балет да споделят сцената с тези прекрасни балетни артисти.

Сподели:

Още новини от деня