Държавна опера - Русе се раздели с един от най - скъпите си творци

Балетът „Зле опазеното момиче“ на 11 юли се посвещава на балетмайстора Марияна Захариева

В програмата на летния фестивал „Сцена под звездите“ със спектакъла „Зле опазеното момиче”, който ще бъде представен на 11 юли от 20.30 часа на площад Свобода, Русенската опера отбелязва деня на рождението на дългогодишния балетмайстор Марияна Захариева (1951-2022)!

Тя ни напусна на 3 октомври миналата година, а това бе нейната последна творба като хореограф и режисьор!

Педагогическата, репетиторската и хореографската дейност на Марияна Захариева на сцената на Държавна опера-Русе бе активна и плодотворна до последния ден от нейния творчески богат и посветен докрай на балетното изкуство живот!

За артистите от русенската балетна трупа Марияна бе като грижовна майка, верен приятел и деликатен съветник – готова да дари всеки и по всяко време с ласкава подкрепа!

Нека си спомним за тази отдадена на изкуството жена, един от най-скъпите творци на Русенската опера!

Преди половин век, през 1973 г., тя постъпва като солист в балетната трупа на Русенската опера.

Името ѝ се вписва в историята на Русенската опера със забележителните превъплъщения в ролите на Струна („Нестинарка“), Гаяне („Гаяне“), в „Болеро“  и в още много други централни и характерни роли.

В разцвета на артистичната си зрелост започва да работи и като педагог, и като репетитор. Тя е сред основателите на паралелката Класически танц в НУИ „Проф. В. Стоянов“ в Русе. Сред възпитаниците ѝ още от нейния първи випуск се срещат имената на балетни артисти, които успешно се изявяват на сцената на българските и чуждестранните оперни театри.

Марияна Захариева респектираше с уникалната си хореографска памет – тя  адаптира и поставя самостоятелно „Лешникотрошачката“, „Жизел“ и спектакълът, който ще се играе на 11 юли – „Зле опазеното момиче“. Сред хореографските ѝ творчески постижения са постановките на многобройни оперни и оперетни заглавия, сред които са  „Евгений Онегин“, „Травиата“, „Аида“, „Бал с маски“, „Самсон и Далила“, „Княз Игор“, „Веселата вдовица“, „Прилепът“, „Графиня Марица“.

Много благодарност, любов и искрено преклонение пред паметта на Марияна Захариева!

Никога няма да я забравим!

Мир и светлина на душата й!

Сподели: