Балетът "Зле опазеното момиче" ще бъде представен на 7 март

Балетът „Зле опазеното момиче“ ще бъде представен на 7 март

Държавна опера – Русе представя балета по музика на Петер Хертел „Зле опазеното момиче“ на На 7 март от 19:00 часа в Голямата зала на Доходно здание.

„Зле опазеното момиче” е един от най-старите европейски балети, достигнали до наши дни. За първи път е представен на 1 юли 1789 в Бордо, Франция. Автор на либретото и подбора на музиката, бликаща с жизнерадостни мотиви от европейските народни и популярни танци, както и автор на хореографията е Жан Добервал (1742-1806). С невероятно леко, закачливо и умилително със своята простота чувство за хумор балетният спектакъл на Русенската опера разказва за една любовна история, в която женската интуиция и изобретателност довеждат влюбените до щастлив край техните изгарящи чувства, първоначално останали неразбрани. Пъстрата поредица от комични и лирични танцови номера събужда емоции и трепети на искрено въодушевление и създава настроение, което е съвсем подходящо за предпразничната вечер, която предхожда Осми март – денят в който у нас всички се прекланят пред неизброимите и непредвидими таланти на Жената.
В Русе балетът „Зле опазеното момиче“ е изпълнен за първи път преди четири десетилетия и оттогава до днес балетните артисти на Русенската опера го изпълняват освен със завидно майсторство и неподражаем артистизъм, преди всичко – с любов.

Адаптация и режисура: Марияна Захариева по елементи от хореографията на Жан Добервал и Александър Горски
Сценография: Иван Токаджиев
Костюми: Яна Дворецка

Участват солисти и ансамбъл от балета на Държавна опера – Русе.

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Сподели: