Балетът „Калиопа“ ще „оживее“ на русенска сцена през есента

/на снимка 1 – отляво надясно – Първолета Чавдарова – Летиция, Силвия Томова и Весела Василева – главен художествен ръководител на балетната трупа на Държавна опера-Русе/

Със световната премиера на музиката към балета „Калиопа“ на композитора и диригент Емил Табаков вчера бе открито 62-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. Творбата е посветена на родния му град Русе. Тя разказва за русенската легенда – за любовта между Калиопа и Мидхат паша. По време на концерта Табаков дирижира оркестъра на Държавната опера в Русе.

/снимка 2 – Силвия Томова, Александър Малчев и Първолета Чавдарова – Летиция/

Автор на либрето е някогашният балетист на Русенската опера Александър Малчев. Той заяви, че се е получила хубава симбиоза. „Тази вечер ще се появи едното „краче“ на балета „Калиопа“. Кога ще се появи другото „краче“ зависи от репертоарната политика на Русенската опера. Надявам се да се получи до края на годината“, каза Малчев.

„Отне ми около две години да напиша тази творба. Концертното изпълнение ще помогне по-нататък на хореографа за работата с балетната трупа“, каза Емил Табаков.

И наистина. Потвърждение, че балетът „Калиопа“ ще оживее за първи път на русенска сцена направи днес пред RuseInfo артистичният директор на балета на Държавна опера – Стара Загора, примабалерината и известен хореограф Силвия Томова. Тя се наслади на концертното изпълнение по време на официалното откриване на фестивала. По думите и, това може да стане още тази есен, а по осъществяването на идеята тя вече започва активна работа.

Съществена помощ за реализацията ще окаже талантливият русенски моден дизайнер Първолета Чавдарова – Летиция, която не за първи път се ангажира да пресъздаде перфектно художествения замисъл с впечатляващи костюми на балетистите.

Сподели: