баня

Баня – какви са нейните важни ползи за здравето ни?

Време за прочитане: 2 мин.

Баня – това е помещение в жилището за лична хигиена и терапия! Това е вероятно е едно от най-обичаните помещения в жилището! Мислили ли сте някога за всички ползи за вас и членовете на вашето семейство, които дава банята? В миналото нашите предци от древен Рим са посещавали банята редовно, за да  постигнат идеала за чистота и да имат подобряване на здравето, правейки ритуали за къпане.

Интересни факти за банята:

В древна Япония в банята не се шуми, не се яде и не се пие по време на процедурите за къпане. Но римските ритуали за къпане са се превърнали в триумф, защото хората там са си правели истински празник: четели са стихове, ядели и пиели в банята. И ред други неща… Въпреки факта, че са минали много години и във всяка къща има душ, вана и топла вода, любовта към банята е запазена.

Банята и днес е идеално място за психологическа релаксация. Ако обичате да прекарвате удобно време в компания, ваната може да бъде добър повод да се съберете, за да се отпуснете или да споделите нови новини. От друга страна, ако обичате да прекарвате времето си в тишина и спокойствие, банята ще бъдат идеално място за медитация и релаксация в атмосфера на пълен мир. Интересно е, че така ще си помогнете при синдрома на хроничната умора, тъй като банята помага да се успокои и подобри настроението.

Детоксикацията на тялото е друго възможно приложение на банята. Тя е чудесен начин за детоксикация на тялото . Приспособявайки се към достатъчно висока температура, тялото започва да регулира собствената си температура, за да избегне прегряването. По времето, когато човекът е в парната баня започва да се поти, порите му се отварят и освобождават цялата шлака, както и токсините. Освен това, редовното изпотяване с последващ душ ефективно почиства кожата, прави я гладка, подобрява тена. Процесите на къпане увеличават метаболизма, насищат клетките с кислород, което води до повишена кръвна  активност. Във връзка с подобряването на кръвния поток новите клетки на кожата  се регенирират по-добре.

Самото помещение за баня може да бъде малко, средно или голямо, но пък винаги може да бъде добре организирано с подходящи аксесоари.
Всяка баня е уникална и всеки човек си я прави по свой вкус. Това е специална част от всяко жилище и наистина изисква доста време, за да се направи едно качествено помещение за хигиена.
И запомнете – банята изисква специално внимание в дома като помещение, защото лесно хваща мухъл и плесен.

Сподели:

Още новини от деня