Барокова вечер ще се състои на 19 декември

Барокова вечер ще се състои на 19 декември

На 19 декември от 19 часа в зала „Филхармония“ ще се състои Бароково вечер с избрани шедьоври от гениите на Барока Йохан Себастиан Бах, Георг Хендел, Георг Телеман, Антонио Вивалди и Хенри Пърсел. Диригент е Георги Димитров. Солисти ще са: Андреана Николова, Нели Кравченко, Теодора Чукурска, Кремена Ганчева, Лаура Пицол, Надежда Андреева, Георги Спасов, Филипо дел Ноче, Роксана Богданова, Стоимен Пеев. Концертмайстор е Емил Шейтанов.

Ерата на Барока е продължила цели 150 години – от 1600 до 1750 година. Целият период носи името на украсения с богати орнаменти архитектурен стил, който идва след Ренесанса. Това е времето на великите научни открития на Галилей, Коперник, Исак Нютон, Бенджамин Франклин, Братята Монголфие, Джеймс Уат. А в музиката Барокът е време на изключително интензивно развитие на певческото и инструменталното изкуство. Бароковите музикални опуси се отличават със своята по-сложна хармония и достигат до по- големи дълбочини в звученето. Монарси и аристократи се стараят да се надминат един друг по великолепие и блясък и музиката е едно от средствата за това. Най- богатите притежават свои собствени оркестри, театри, дори лични композитори. А композиторите често са били третирани като личен персонал, като слуги и от тях се изисквало да създават музика по заповед по разни поводи – рождени дни, сватби, кралски визити. Типичен пример за това е бил Йозеф Хайдн, който почти до края на живота си е служил в двора на унгарските князе Естерхази.
През епохата на Барока, която е и истински разцвет на всички изкуства, музиката излиза извън рамките на песните и баладите. На преден план е новият, контрапунктичният стил, усъвършенстват се струнните инструменти / благодарение на великите майстори на цигулки от Кремона – Амати, Гуарниери, Страдивари/, също предшествениците на пианото – клавесинът и клавикордът. Появяват се нови музикални форми като кантатата за солисти, хор и оркестър, ораторията /като още по- мащабна форма/, Във Флоренция, Италия, се ражда т.н. „Драма чрез музика” или операта, още сонатата, темата с вариации, пасакалиите, прелюдиите, токатите, фантазиите, сюитата, програмната музика, накрая и великото изобретение на Барока – инструменталният концерт.
А големите творци на Барока са много: Клаудио Монтеверди, Георг Телеман, Арканджело Корели, Алесандро и Доменико Скарлати, Жан Батист Люли, Франсоа Купрен,Жан Филип Рамо, Антонио Вивалди, Йохан Себастиан Бах, Георг Хендел.
Редакция на програмата: Огнян Стамболиев

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"