Безплатни прегледи за разширени вени започнаха в цялата страна

Безплатни прегледи за разширени вени започнаха в цялата страна

Време за прочитане: 2 мин.

Актрисата Деси Бакърджиева стана лице на кампанията „Вземи краката си в ръце“, по време на която се организират поредица безплатни профилактични прегледи за риск от разширени вени, съобщава ВИП Комюникейшън.  

Инициативата е на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, което повече от 25 години се грижи за здравето на българите като предприема различни кампании и инициативи за информираност, превенция и обучение на младите специалисти.  

Консултациите преминават с изключителен интерес и се извършват в 17 града в страната между 29 юни и 10 юли според график, който е публикуван предварително на сайта www.venite.bg, , а кампанията продължава през цялата година. Анализът до момента показва, че пациенти в по-напреднали стадии на заболяването са силно заинтересовани от провежданата кампания. 

Хроничната венозна болест, част от която са и разширените вени, засяга голяма част от населението не само в България, а и в света. Според световно мащабно проучване над 50 % от хората страдат от хронична венозна болест в някакъв стадий. В България големи проучвания показват, че между 40% и 60% от населението са засегнати, а тенденцията е към увеличаване.

Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология е изключително ангажирано с тези изследвания, затова през годините винаги организира безплатни прегледи за хронична венозна болест в рамките на национална информационна кампания за превенция. В много от случаите именно тя е инструмент за животоспасяване и запазване комфорта на живот.

За втора поредна година Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология организира целенасочена кампания с цел превенция, под надслов „Вземи краката си в ръце“, заедно и с тясното сътрудничество на фармацевтична компания „Сервие“. През годините на утвърждаване на дружеството тя винаги е била изключително надежден и прогресивен партньор, с чиято подкрепа са реализирани редица активности, насочени към информиране на обществеността, популяризиране на показателните първи симптоми, превенция и лечение.  

Водещ принцип на дружеството е приемствеността в процеса на работа и ръководене. През годините за председатели на организацията са избирани изявени и утвърдени лекари: първият председател е проф. Константин Тодоров, след него щафетата поема проф. Тодор Захариев, след приключване на неговия мандат е избран проф. Кузман Гиров, който е наследен от проф. Васил Червенков, а от 2017 г. председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология е проф. Веселин Петров.
Следващата идея на дружеството след успеха демонстриран до момента, е да се фокусира през идващата година върху информирането на младите хора и рисковите професии като включи личните лекари за съмишленици в каузата, чрез помощта на новите технологии.

Заради кампанията за безплатни прегледи „Вземи краката си в ръце“ Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология в сътрудничество със Сервие Медикал получи приз на Национални медицински награди в категория „Здравна кампания с обществено значение 2020 г.“.

Сподели:

Още новини от деня