сирени проба тест

Безпроблемно премина тестването на сирените в Русе

Безпроблемно и напълно успешно премина тестването на техническото състояние на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението на територията на област Русе. Учението беше координирано от изпълняващия длъжността областен управител Свилен Иванов.

Тренировката започна точно в 11.00 ч. с излъчване на предварително записано гласово съобщение „Внимание! Внимание! Внимание! Извършва се техническа проверка“. След това на гражданите беше съобщено на живо, че ще чуят националния сигнал за тревога. За период от две минути прозвуча акустичния звуков сигнал, като в последствие поетапно беше обявен края на тревогата, както и приключването на техническата проверка.

Свилен Иванов оценява действията на институциите и координацията между тях в днешната тренировка като максимално адекватни, навременни и на отлично ниво. Според него подобни симулации са гаранция за готовността на институциите при извънредна ситуация и съответно защита на гражданите.

Припомняме, че Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението се тества два пъти годишно в първия работен ден на месеците април и октомври. Днешното учение се проведе спрямо предварително подготвен план, като за целта беше сформирана и оперативна група към Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението. На практика от там са извършили подготовката за днешното своеобразно учение и съответно са провели теста. Отделна специализирана група пък е проверявала за чуваемостта на различните места в града.

Сподели: