Без проблеми преминава преместването на украинските бежанци в област Русе

Без проблеми преминава преместването на украинските бежанци в област Русе

Програмата за настаняване на бягащите от войната в Украйна, с която бяха подпомогнати хотелиерите с по 40 лв. на ден без ДДС за мигрант, приключва днес. В нея се включиха десетина хотели и къщи за гости в Русенско. На територията на областта към момента няма регистрирани проблеми, свързани с преместването на бягащите от конфликта. От началото на седмицата досега петнайсетина човека са проявили желание да останат в Русенско в хотели по новата схема за 15 лв. на ден, която ще бъде в сила от утре. Осигурена е достатъчна леглова база, като част от нея е в частни хотели, а друга в държавни бази. При необходимост ще се търсят и допълнителни варианти. Създадена е организация и няма напрежение сред мигрантите. Тези от тях, които нямат къде да отидат, ще бъдат приети временно в центрове за имигранти в Елхово и Сарафово. За сега обаче за такива случаи на територията на областта не е известно. Същевременно се провеждат и разговори с ръководствата на общинските администрации за установяване на евентуални налични свободни бази в областта, където също биха могли да бъдат настанявани бежанци.

През последните седмици се наблюдава и трайна тенденция за спад на влизащите в страната от Украйна. За изминалото денонощие в България през ГКПП „Дунав мост“ са влезли 630 украинци, като временна закрила са потърсили 61 души. На този фон обаче излизащите от страната в посока Украйна са много повече. През вчерашния ден при гранично контролно-пропускателния пункт при Русе България са напуснали над 1 600 украинци. Очакванията са тaзи тенденция да се запази и дори да се засили.

По-подробна справка сочи, че от 24 февруари до момента в ОД на МВР-Русе адресно са регистрирани 762 украински граждани, като понастоящем не повече от 2/3 от тях са на територията на областта. Повечето от мигрантите са се настанили в частни квартири за собствена сметка.

Сподели: