офис стрес работа бизнес документи

Без стрес в дома и на работа: полезни техники

Научете как да живеете без стрес в дома и на работното си място

Стресирани ли сте от работата?

Изпитвате ли много проблеми в семейството или с постоянния си партньор?

Дори и да имате късмет с шефа или любимия човек, нормално е да се сблъсквате редовно с известно количество стрес – и това не винаги е нещо лошо. Ясно е на всеки, че в умерени количества стресът мотивира. В същото време силният или хроничният стрес могат да причинят редица здравословни проблеми. Оказва се, че  някои неща действат добре на психиката на човека и имат отличен ефект, за да бъдем без стрес в дома и на работата си. Научете повече за тях от тази статия.

Предлагаме ви 7 доказано добри съвета в тази насока

  • Смехотерапия

Смехотерапията е отличен начин да се оптимизира душевния мир на всеки човек. Смехът наистина е най-доброто лекарство. Той облекчава психическото напрежение, намалява стреса и повишава имунитета.

  • Ограничителен режим при използване на смартфона и таблета вечер преди лягане

Повечето хора са мега стресирани, защото непрекъснато са в социалните мрежи, получават  и отговарят на текстови съобщения, докато гледат телевизия и говорят по телефона едновременно! Така има увеличено производство на хормоните на стреса (кортизол и адреналин), които вкарват тялото на човека в режим на паника!

  • Хранителни добавки с природни съставки

Преди да прибегнете до фармацевтични препарати, отпускани по лекарско предписание, можете да опитате да си помогнете с натурални продукти. Природните средства са използвани от векове: те датират от времето на гърците, келтите, римляните, арабите, китайците и индианците. Приемът на хранителни добавки, които са на природна основа, е отлично решение в технологичния 21-век за намаляване на стреса и активизиране на енергийните нива. Хората от древността използват билки за справяне с различни здравословни проблеми. Важно е да се приемат само добавки, които са от сертифицирани производители, като се направи предварителна консултация с медицински специалист.

  • Дълбоко дишане

При нервно безпокойство човек има дихателните промени и това всъщност може да доведе до повече тревожност. Но дълбокото дишане изчиства ума и рестартира тялото.

Ето как става това – при нервно напрежение и раздразнителност човек е нужно да си направи кратка почивка и си поеме дълбоко въздух. Процедурата е следната: прави се диафрагмално вдишване през носа за 4 секунди, задържа се за 2 и се издишва бавно през устата за 4 секунди. Упражнението продължава след почивка от няколко секунди.

  • Вкусният банан

Когато човек е под стрес, то кръвното му налягане е с тенденция да се повиши, но калият, който се намира в бананите, може да помогне да се регулира това. Стресът също причинява липса на енергия и концентрация, но бананите дават допълнителен енергиен тласък, който  връща силите.

  • Медитация

Релаксация в жилището или в офиса – мисията е възможна. Това може да стане и с помощта на запалена ароматна свещ и успокояваща музика. Достигането до медитативно състояние изисква практика и може да не се получи от първия път. Но за целта за начинаещи има видеа онлайн. Медитацията може да помогне за облекчаване на тревожността и подобряване на концентрацията.

  • Ароматерапия

Майката природа винаги предлага решения при раздразнителност и нервно безпокойство. Оказва се, че съвсем малко лавандулово масло върху възглавницата преди сън може да направи чудеса при безсъние през нощта. Различните етерични масла оказват специфично влияние върху психиката на човека. Отделете си специално внимание – време е за рестарт. Избягването на стреса е почти невъзможно в днешното общество, но определено може да бъде намален почти до минимум.

Сподели: